Küttepuu on küll kallis, kuid kütmata ka ei saa

Silvi Lukjanov
Copy
Richard Talvik maksis eelmine aasta küttepuude eest 400 eurot, aga tänavu tuleb tasuda üle mõistuse tunduvad 1200 eurot.

 
Richard Talvik maksis eelmine aasta küttepuude eest 400 eurot, aga tänavu tuleb tasuda üle mõistuse tunduvad 1200 eurot.  Foto: Jete-Lisett Neerot

Lääne-Virumaal maakodus elav peremees ­Richard Talvik ostab puid aastaid ühe ja sama füüsilisest isikust ettevõtja käest ja tavaliselt kümme ruumi aastas. Vähemaga ei vea pliidi ja ahiküttega majas kuidagi välja. Kui eelmine aasta maksis ta küttepuude eest 400 eurot, siis tänavu tuleb tasuda üle mõistuse tunduvad 1200 eurot.

Töötasu pole mehel aastaga sedavõrd tõusnud, ta kahtleb, kas üldse kellelgi Eestis on. Kuid küttepuid ostmata jätta ei saa, sest külmas elada pole ometi mõtet. Muidugi tahaks kedagi kritiseerida, kuid Talvik teab, et FIE sõimamisest pole kasu. Temagi peab tooraine ostma oksjonidelt. Proovida vähemaga hakkama saada, selleks on majja ehitatud uus ahi ja maja soojustatud. Kuidas see mõjutab küttekulu, selgub kevadeks. Omavalitsuse poole toetuse saamiseks pole ta isegi mõelnud pöörduda, sest see ei tundu talle täie tervise juures tegutsejana õige. „Minu meelest tuleb toetada neid, kes tervise tõttu ise enam ei jõua, praegu on küttehinnad lihtsalt ebanormaalsed ja siin tuleb riigil need kontrolli alla saada,” arutles ta.

Näljane turg tõstab hinda

Kuivi kamina- ja küttepuid tootva ettevõtte Kroonipuu tootmisjuht Ago Koppel sõnas, et pahameelt küttepuude kõrgeks tõusnud hinna kohta saavad nad aina vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles