Kurgja talupäev toob rahva ette ehtsad talutööd ja -loomad

maaelu.postimees.ee
Copy
Talupäeval saab ise põllule rukist lõikama minna.
Talupäeval saab ise põllule rukist lõikama minna. Foto: Erakogu

Sel laupäeval, 13. augustil on Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal täis elevust, sagimist ja toimetusi, kui toimub järjekordne Talupäev, järjekorras 27., seekord koos lambapäeva ja eesti hobuse päevaga. Ühte päeva on kokku koondunud nii palju põnevat maaelulist, et ka tänapäeva linnainimesele jagub avastamisrõõmu, rääkimata nendest, kes oma elu maale sättinud on.

Keskpäeval tõmmatakse käima rehepeksu masin, hakatakse kooditama ja rabama. Kogu päeva jooksul saab näha saagimist, propside koorimist, mõõtu saagimist, laastukatuse löömist. „Me lähme rukist lõikama…“ võib kõlada kõigi suul pealelõunal, kui saabki põllule rukist lõikama minna. Kel huvi ise sõira ja võid teha, saab samuti näpunäiteid, kätt proovida ja värskelt kohapeal valmistatud võid ning sõira mekkida. Kohale tulevad mitmed meistrid, kes demonstreerivad villatöid, linatöid, sepatöid.

Lambapäevale toovad lambakasvatajad kohale uhked loomad, toimub nii käsitsi kui masinaga pügamise võistlus, lastakse publikul lamba kaalu arvata, „visatakse villast“ ehk villakoti viskamise võistlus ja lastele joonistusvõistlus.

Eesti hobuse päeva raames viiakse läbi demonstratsioonid ja võistlused. Kavas on takistussõit, hüppevõimsus, koolisõit ja lastele kepphobuse võistlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles