Tartumaal kasvab kümnel hektaril iidne nisuliik, et katsetada, kuidas kasvab üheteranisu Eesti tingimustes, ja valmistada sellest kõhusõbralikke nisutooteid.
Tellijale
Katsed iidse nisuga toovad kõhusõbralikud tooted
Kui iidse üheteranisu ’Terzino’ seeme mullu sügisel kümnele hektarile maha sai, oli Rannu Seemne peremees Madis Ajaots kindel, et tühjade kätega ta lõikusperioodil ei jää. „Olen kirjandust lugenud ja kursis praktilise kogemusega Soomest, kus see ka kasvab, seda hirmu küll ei olnud,” meenutas ta.
Ajaotsal oli huvi üheteranisuga katsetada, sest tema koostööpartner Puratos Malt OÜ soovis teha pagaritööstusele idandeid iidsest üheteranisust. Varem on katsetatud näiteks rukkiidanditega, mida nad Ajaotsa sõnul nimetavad isekeskis rosinateks, sest õige sordi puhul muutuvad idandid täpselt niisama magusaks. „Põllumees ja teadus panid mõtte teostamiseks seljad kokku. Selliseid lahendusi võiks meil Eestis isegi rohkem olla,” arvas Ajaots.