Kui seni on parima talutoidu konkursil olnud kõige populaarsem kategooria juust, siis tänavu osutusid menukaks alkoholiga ja alkovabad joogid. Konkurentsisõel oli tihe kõigis kategooriates.
Joogid lükkasid talutoidu valimisel juustud troonilt
Läinud neljapäeval kogunes Eesti Talupidajate Keskliidu kutsel toiduvaldkonna spetsialistidest ja huvilistest koosnev 10liikmeline hindamiskomisjon Tallinnas Academic Food Labis valima üheksas kategoorias Eesti parimaid talutooteid. Kokku tuli maitsta ja hinnata 108 toodet.
Sel aastal üllatas, et kõige populaarsemateks kategooriateks osutusid jookide kategooriad. Alkoholivabade jookide kategoorias võistles 15 toodet ja alkoholiga jookide kategoorias 16 toodet.
Eestlasele meeldib kõva juust
Läbi aegade on kõige suurema osalejate arvuga olnud juustude kategooria. Eesti valgeks kullaks kutsutud piim ning piimatootmine ja -töötlemine on väga kõrgel tasemel. Eesti taludes toodetud juustud on alati üllatanud ka hindamiskomisjoni liikmeid suurepäraste maitseomaduste ja hea kvaliteediga. Nii ka seekord. Konkursi tulemuste järgi on selgunud, et eestlastele meeldib pikalt laagerdunud kõva juust. Veel oli juustu kategoorias esindatud grilljuust, sõir ja juustukrõpsud. Kõige väiksem esindatus, neli toodet, oli tervisetoodete kategoorias.
Eestimaa Talupidajate Keskliidu projektijuhi ja konkursi „Parim talutoit” eestvedaja Gelis Pihelgase sõnul on tajutav, et parima talutoidu valimise konkurss muutub iga aastaga populaarsemaks. „Aasta-aastalt kasvab võistlejate konkurents ja toodete hulk. Parima talutoidu valimise konkursile esitavad tootjad oma tooted ise. Keegi teine ei saagi seda teha, sest tootja peab ise olema nõus oma tooted hindamiseks kohale saatma.
Pihelgase sõnul erineb parima talutoidu valimise konkurss teistest toidukonkurssidest selle poolest, et konkursile saab esitada ainult kodumaisest toorainest valminud tooteid. Konkursi eesmärk on tunnustada Eesti tublisid talunikke ja innustada neid rohkem tegelema tootearendusega, mis muudaks neid konkurentsivõimeliseks nii Eestis kui ka välismaal.
Konkurss muudkui areneb
Pihelgase kinnitusel on konkurss ajas palju arenenud, nii korraldusliku poole pealt kui ka toodete osas. Kui varem toimus hindamine paberil, siis viimased kaks aastat on hindamine üle viidud digiplatvormile, et säästa loodust ja teha hindamisprotsess mugavamaks.
Samuti kasvab iga aastaga konkursitoodete kvaliteet ja unikaalsus. Järjest rohkem esitatakse uusi ja tootearenduse läbinud põnevaid ja maitsvaid tooteid. Kindlasti on paremaks läinud toodete valik ja kvaliteet. Seda kinnitavad ka hindamistulemused. „Konkurents on tihe, aga punktide skaalal on näha, et võitjad selguvad poolepunktilise erinevusega,” selgitas Pihelgas. Võitjate tagasiside on olnud väga positiivne. Eelnevate aastate võitjad on öelnud, et väiketalunikele mõeldud võistlusel osalemine ja tunnustuse saamine on kasvatanud nende ettevõtte tuntust, tänu millele on suurenenud nende kliendibaas ja müük.
Eestimaa Talupidajate Keskliit on korraldanud parima talutoidu konkurssi seitse aastat. Igal aastal kuulutatakse konkurss avatuks pressiteate alusel ja alustatakse meediakampaaniatega, et kutsuda tootjaid konkursile registreeruma. Võitjad on välja kuulutatud paar päeva pärast konkursi toimumist ja autasustamine on toimunud talupäevadel või talunike tänuüritusel. Sel aastal autasustatakse võitjad 3. septembril toimuval suurel „Maa tuleb linna!” laada avaüritusel, kus kuulutatakse välja „Parim talutoit 2022” üldvõitja.
Aasta 2022 konkursi kategooriate võitjad
Parim alkoholivaba jook: Öselwise OÜ – Wösel Rabarberi-Vaarika Shrub
Parim juust: Andre juustufarm – Andre Musc Old
Parim piimatoode: Nopri Talumeierei OÜ – Mustika Kissellimaius
Parim maius: Minna Sahver – Rabade Maitsed, Minna mahe marmelaad tumedas šokolaadis
Parim valgutoode: Sigwar OÜ – täissuitsuvorst Sigwar
Parim alkoholiga jook: Öselwise OÜ – Söul Gin 12 Botanicals
Parim lisand: Marjatar OÜ – puravikusinep
Parim tervisetoode: Madila Mahe – tudraõli
Parim pagaritoode: Samliku Pekker OÜ – seemneleib