Soovitusi augustis kasvuhoones toimetamiseks

, ETKI vanemteadur
Copy
Pruunmädanikust kahjustatud viljad.
Pruunmädanikust kahjustatud viljad. Foto: Ingrid Bender

August on tavaliselt kütteta tomatikasvuhoones rikkaliku saagi kuu. Tänavu on siiani punaseid vilju andnud vaid väga varased sordid ja suurem osa viljadest ootab veel valmimist. Võimalikult väheste kadudega saagi saamiseks augustis ja septembris tuleb luua taimedele soodsad kasvutingimused. Mõnest tähtsamast asjaolust allpool juttu tulebki.

Indeterminantsete (kõrgekasvuliste) sortide taimedel on paras aeg ladvad eemaldada. Ladvast näpistatakse ära tipmine õisik, millel pole veel õied avanenud. Samas pärast viimast viljakobarat, mis taimele jääb, jäetakse alles veel kaks ülemist lehte. Determinantsetel (madalakasvulistel) sortidel võtame samal ajal ära uued võrsed ega lase enam vilju juurde moodustuda. Sedasi jõuavad kõikidest taimele jäänud õitest kasvada enam-vähem täissuuruses viljad, mida saab enne suuremate külmade tulekut rohelisena ära korjata ja tuppa järelvalmima viia.

Kui tomatitaimi on olnud vaja väetada vaid mõne korra suve jooksul, siis on nüüd paras aeg kaaliumirikast väetist lisada. Kui aga olete väetanud sageli väikeste kogustega ja suve esimeses pooles lämmastikurikka väetisega, siis nüüd peab kasutama kaaliumirikast väetist, et soodustada viljade valmimist.

Kui taimede alumistele lehtedele on tekkinud lillaka varjundiga laigukesi või on lehed väga kahvatud, vajavad taimed kindlasti veel mitu korda väetamist. Hästi sobivad kompleksväetised, milles on nii makroelemente (N, P, K) kui ka rohkelt teisi elemente (Ca, Mg, Mn, B, Cu).

Eemaldage külgvõrsed

Külgvõrsete eemaldamist kõrgekasvulistel taimedel peab igal nädalal jätkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles