Festival toob vähisõbrad kokku

maaelu.postimees.ee
Copy
Festivalil saab mekkida erinevaid vähist tehtud toite.
Festivalil saab mekkida erinevaid vähist tehtud toite. Foto: Ülle Jukk

6. augustil peetakse Lääne-Virumaal Näkiuurimiskeskuses Wähja festivali, kus tutvustatakse eestimaist jõevähki – kes ta on, kuidas püüda, valmistada ja süüa. Festivali sisustab kohaliku toidu laat tegevustega kogu perele ning sündmuse võtab kokku pidulik vähiõhtusöök kontserdi saatel.

Vähipüügihooaeg Eestis kestab vaid augustikuu vältel ning selle harrastajatel peab olema ette näidata vähipüügiluba. Wähja festivali eesmärk on tuua vähisõbrad üle Eesti kokku ning edendada nii kogukondlikku kalapüügi- kui ka toidukultuuri.

„Kuigi vähi kohta on Eesti pärimuses rohkelt legende, on ta tänasel päeval meie toidulaual siiski üsna võõras tegelane,“ räägib festivali eestvedaja ja vähipüügi entusiast Kaur Salus. „Vähki ei leidu meie vetes rohkelt. Seda enam tahame tõsta teadlikkust, milliseid maitsvaid roogasid vähist teha saab ja kuidas toorainet austusväärselt lõpuni ära kasutada. Vähki ei peagi olema palju. See on delikatess. Peaasi, et on hea ja õigesti tehtud,“ lisab Salus.

Festivalil astuvad üles vähiuurijad Margo Unt ja Mati Kivistik, kes räägivad lähemalt jõevähi populatsioonist, selle eripäradest, vähipüügi eetikast ja praktikast. Kohal on ka Keskkonnaameti esindus, kes tutvustab võõrliike. Samuti leiab aset vähinata valmistamise töötuba võrgumeistritelt Saarevõrk.

Maitseelamuse Koja meistrid Tauno Laasik ja Triinu Akkermann viivad läbi vähiroogade õpituba. Kokad toimetavad läbi päeva festivali alal ja näitavad huvilistele, mida vähiga pihta hakata ja kuidas kasutada toorainet loovatel viisidel lakast sõrani.

Tänavune Wähja festival leiab aset kolmandat korda. 2021. aastal pälvis ettevõtmine Väike-Maarja valla aasta teo tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles