Selgusid selle aasta parimad talutooted

maaelu.postimees.ee
Copy
Sel aastal oli konkursile hindamiseks saadetud rekordkogus tooteid – 108.
Sel aastal oli konkursile hindamiseks saadetud rekordkogus tooteid – 108. Foto: Rene Riisalu

Eelmise nädala neljapäeval kogunes Tallinnas, Academic Food Labis 10-liikmeline hindamiskomisjon, et valida välja Eesti parimad talutooted. Hinnatud sai rekordkogus tooteid.

2022. aasta Parim talutoit selgitati välja üheksas kategoorias ning sel aastal oli konkursile hindamiseks saadetud rekordkogus tooteid – 108. Hindamiskomisjoni külastas ka maaeluminister Urmas Kruuse, kes kinnitas, et parima talutoidu valimise konkurss on väga oluline meie toidutootjate jaoks. „On märkimisväärne, et sel aastal valitakse parimaid rohkem kui 100 toote seast. See näitab, et meie maaelu edeneb, kohalikud ettevõtted arenevad ja toidutööstus muutub mitmekesisemaks,“ sõnas maaeluminister ning lisas, et konkursil osalevad ettevõtjad on väga palju vaeva näinud nii toote sisu kui ka pakenditega ning ekspertide tagasiside esitatud toodete kohta annab võimaluse taludel tegeleda edasise tootearendusega.

Žürii esimees, TFTAK-i toiduteadlane Rain Kuldjärv võttis aga päeva kokku järgnevalt: „Parima talutoidu valimine oli tõeline maitserännak Eestimaa eri paikadesse, sest leidus nii rabade maitseid, seeni ja marju Eestimaa metsadest, piima Eestimaa parimatest lautadest ja kõike muud head, mida kohalikud talud tublilt valmistavad. Rännak oli ka loomulikult väsitav, sest tooteid oli rekordiliselt palju ning kõigil oli oma põnev maitsebukett ja lugu. Tubli hindamisžürii pidas aga terve teekonna vastu ning päeva lõpuks oldi küll väsinud, kuid samas õnnelikud, sest kinnitust sai tõsiasi, et Eesti talud teevad tublit tööd ning Eesti talutoit on kõrge kvaliteediga."

Taluliidu projektijuht ning konkursi Parim talutoit eestvedaja Gelis Pihelgas tunnistas, et sel aastal oli konkurss mitmes mõttes eriline. „Rekordarv tooteid ja tootjaid muutis konkurentsi väga tihedaks. Maitsete poolest domineerisid eriti just puhtad ja värsked maitsed. Kõige rohkem üllatas aga see, et enim esitati tooteid jookide kategooriasse.“

Parim talutoit 2022 kategooriate võitjad on:

Parim alkoholivaba jook 2022: Öselwise OÜ - Wösel rabarberi-vaarika Shrub (Saaremaa)

Parim juust 2022: Andre juustufarm - Andre Musc Old (Tartumaa)

Parim piimatoode 2022: Nopri Talumeierei OÜ - Mustika kissellimaius (Võrumaa)

Parim maius 2022: Minna Sahver – „Rabade Maitsed“ Minna mahe marmelaad tumedas šokolaadis (Raplamaa)

Parim valgutoode 2022: Sigwar OÜ - täissuitsuvorst Sigwar (Ida-Virumaa)

Parim alkoholiga jook 2022: Öselwise OÜ - Söul Gin 12 Botanicals (Saaremaa)

Parim lisand 2022: Marjatar OÜ Puravikusinep (Läänemaa)

Parim tervisetoode 2022: Madila Mahe – tudraõli (Harjumaa)

Parim pagaritoode 2022: Samliku Pekker OÜ – Seemneleib (Pärnumaa)

Konkurss toimus „Lühikeste tarneahelate või kohalike turgude kaudu põllumajandustoodete ja toidu turustamisvõimaluste arendamise toetus“ raames ning seda toetab Euroopa Liit.

Üldvõitja „Parim talutoit 2022“ avaldatakse 3. septembril toimuval „Maa tuleb linna“ suurel talutoidu laadal. Lisaks auhinnatakse seal pidulikult kõiki Parima talutoidu kategooriate võitjaid. Suurele talutoidu laadale oodatakse kõiki, kes peavad lugu heast ja kohalikust toidust, samuti on väiketootjatel kuni 12. augustini võimalik kauplema registreerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles