VÄLISMAALT Malaisia palmiõlifarmerid on silmitsi suure tööjõupuudusega

BNS
Copy
Tavaliselt kogutakse palmiistandustest saaki kaks korda kuus.
Tavaliselt kogutakse palmiistandustest saaki kaks korda kuus. Foto: HASNOOR HUSSAIN

Malaisias ripuvad üleküpsenud palmiviljad puude otsas või mädanevad istanduste ümber, kuna farmerid ei suuda tööjõupuuduse tõttu saaki kokku korjata.

Malaisia on maailma teine palmiõli tootja, pakkudes toorainet erinevatele toodetele alates šokolaadist ja lõpetades kosmeetikaga.

Füüsiliselt ränk töö palmiistandustes on varem püsinud Indoneesia võõrtööliste najal, kuivõrd jõukamad malaislased ise hoiavad sellest pigem eemale.

Esimesed probleemid tööjõuga tekkisid, kui koroona tõttu pandi piirid kinni, kuid nüüd on olukorda dramaatiliselt halvendanud bürokraatlikud takistused ja Indoneesia keeld uusi töölisi saata.

"Tavaliselt me kogume saaki kaks korda kuus. Aga tööjõupuuduse tõttu, saame nüüd seda teha vaid korra kuus. Meie sissetulekud on langenud ja kohalikud on vihased," rääkis 47-aastane Suzaidee Rajan, kellele kuulub 120 hektari suurune istandus Ijokis, Malaisia keskosas asuvas Selangori osariigis.

Palmiõli on vastuoluline kaup. Keskkonnakaitsjad süüdistavad selle tootmist Malaisia ja Indoneesia vihmametsade hävitamises. Need kaks riiki toodavad kokku 85 protsenti kogu maailma palmiõlist.

Keskkonnakaitsjate sõnul on istandused hävitanud ka haruldaste loomade elupaiku. Mõnikord on istanduseomanikke süüdistatud lisaks veel võõrtööliste halvas kohtlemises ja kuritarvitamises.

Sellele vaatamata on tegemist Malaisia majanduse olulise nurgakiviga, mille puhul võõrtöölisi meelitab kõrgem palk, kui neile kodumaal makstakse.

Võõrtöölistest sõltuvad Malaisias teisedki majandusharud, näiteks ehitus ja tootmine.

Kui varem olid probleemiks koroonapiirangud, siis sel kuul keelas Indoneesia üldse Malaisiasse täiendavate tööliste saatmise.

Indoneesia diplomaadid on põhjendanud otsust Malaisia soovimatusega täita tööliste kaitset puudutavaid kokkuleppeid.

Malaisia ​​kinnisvaraomanike assotsiatsiooni teatel on praegu puudu umbes 120 000 töötajat. Istanduseomanikud näevad allakäiku, kui tööjõuprobleemi kohe ei lahendata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles