Pane tähele: jooksuajal satuvad metsaloomad maanteele

maaelu.postimees.ee
Copy
Kõige rohkem õnnetusi juhtub ootamatult teele jooksnud metskitsedega.
Kõige rohkem õnnetusi juhtub ootamatult teele jooksnud metskitsedega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestis on algamas metsloomade jooksuaeg, mis kestab sõltuvalt loomaliigist juulist jaanuarini, mistõttu on tõenäosus, et nad satuvad sõiduteele, tavapärasest suurem.

Metsloomad on aktiivsemad videvikul ja öötundidel, kuid jooksuajal võivad metsloomad aktiivselt liikuda ka valgel ajal. Metskitsede jooksuaeg on juuli teisel ja augusti esimesel poolel. Põtrade jooksuaeg on augusti lõpus ja septembris, punahirvedel septembris ja oktoobris, metssigadel novembrist jaanuarini.

Salva Kindlustuse andmetel on 10-15% sõiduki kahjudest seotud just metsloomadega. „Kuna loomi on Eesti metsades palju ja meil on tihe teede võrgustik, siis metsloomaga kokkupõrke oht on alati olemas. Seda näitab ka Salvas registreeritud juhtumite statistika- kokkupõrkeid või teedelt väljasõite metslooma tõttu juhtub aastaringselt üsna võrdselt, sügisel võib-olla veidi tihedamini,“ lisas ettevõtte sõidukikindlustuse osakonna juhataja Tõnis Tohver.

Näiteks osutusid tänavu jaanipäeva paiku üheks suuremaks kahju tekitajateks kaks Lääne-Virumaa metssiga.

Kõige rohkem juhtub metsloomadega õnnetusi Pärnumaa, Harjumaa ja Lääne- Virumaa teedel. Näiteks osutusid tänavu jaanipäeva paiku üheks suuremaks kahju tekitajateks kaks Lääne-Virumaa metssiga, kes jooksid Kadrina-Viitna viadukti ees maanteele ja üks neist jäi kahjuks Rakvere poole sõitnud autole ette. Kuna metssiga on raske loom, oli löök sedavõrd tugev, et auto turvapadi avanes ning tekitatud kahju on hinnanguliselt 9000 eurot.

„Seda, et inimeste teadlikkus ning soov oma vara kaitsta ja hoida on pidevalt kasvamas, kinnitab ka metsloomakasko kindlustuslepingute juurdekasv Salvas. Alustasime selle kindlustusliigi pakkumisega 2020. aasta suvel. Paari aastaga on metsloomakasko sõlmijate arv kolmekordistunud ning kasvutrend on jätkuv,“ lisas Tohver ning soovitas metsloomakaskot kindlasti kaaluda neil, kellel on vanem auto, millele tavakaskot enam sõlmida ei saa.

Mida pead teadma metsloomadest, et vältida kokkupõrget:

  • Jälgi metsloomade ülekäigu kohtadele paigutatud hoiatavaid liiklusmärke ja vähenda nendes piirkondades kiirust
  • Ole eriti tähelepanelik liigeldes metsamassiive läbivatel teedel
  • Kui näed metslooma teed ületamas lülita peatudes sisse ohutuled, et anda märku kaasliiklejatele
  • Kui näed metslooma teel või tee ääres, ära lase signaali. See võib looma ehmatada ja muuta ettearvamatuks. Võta hoog maha või peatu, kuni uluk jääb ohutusse kaugusse. Hämaral ajal võid aga vilgutada tulesid.
  • Ära alusta liikumist enne kui loom on tagasi metsa pööranud ja veendu, et talle ei järgne tema sõbrad või pere
  • Ulukiga kokkupõrke toimumisel helista keskkonnainfo edastamise numbrile 1247
  • Metsloomal on alati peatee!

Allikad: RMK, Eesti Jahimeeste Selts, Keskkonnaamet, Transpordiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles