Vabatahtlikud saavad kaasa lüüa haruldaste elupaikade taastamisel

maaelu.postimees.ee
Copy
Ebapärlikarbi elupaikade taastamine.
Ebapärlikarbi elupaikade taastamine. Foto: Keskkonnaamet

Keskkonnaamet ootab vabatahtlikke appi talgutele Harjumaal, et taastada haruldase ebapärlikarbi elupaiku Pudisool, nõmmeniite Mohni saarel ja kukemarjanõmmesid Rammu saarel.

Sellel suvel saab igaüks panna käed külge Eestis haruldaste liikide ja koosluste seisundi parandamisele. „Talgutel osalemine on suurepärane võimalus ühendada looduskaitseliselt vajalik ja kasulik töö meeldejääva elamusega looduskaunites paikades, kuhu muidu ehk niisama uitama ei satu. Kujundades jõesängi ebapärlikarbile sobilikuks elupaigaks või puhastades nõmmesid ja luiteid puudest, anname ühiselt panuse meie haruldaste liikide püsimiseks Eesti looduses ka tulevikus, “ ütles Keskkonnaameti projektijuht Riina Martverk.

30.–31. juulini on vabatahtlikud oodatud jõe taastamise talgutele Lahemaa rahvuspargis Pudisoo jõel Kuusalu vallas. Talgutel punutakse sirgeks kaevatud jõelõigule vitstest paunu, et soodustada jõe taas looklevamaks muutumist, tekitada eri sügavusega elupaikasid ja püüda välja liigseid setteid. Talgualal on võimalik näha seitse aastat tagasi tehtud sama töö tulemusi, õppida tundma Eestis ja mujal maailmas haruldase ebapärlikarbi omapärast eluviisi ja kohalikke loodusväärtusi.

Augustis toimuvate talgute eesmärk Mohni ja Rammu saarel on taastada Eestis kahanevaid nõmmeniite ja kukemarjaluiteid. Vabatahtlike töö sisuks on harvendada ja eemaldada saartelt kadakaid ja mände, et vältida luidete ja nõmmeniitude kinnikasvamist. Need avatud elupaigad on koduks päikesega kohastunud haruldastele liikidele. Talgutel saab tutvuda ka saarte ajaloo ja loodusväärtustega. Saartele sõiduks on Keskkonnaamet organiseerinud paadid.

  • Nõmmeniitude taastamise talgutele Lahemaa Rahvuspargis Mohni saarel oodatakse vabatahtlikke 15.–17. augustini. Talgutele saab registreeruda sellel lingil.
  • Kukemarjanõmme taastamise talgud Kolga lahe maastikukaitsealal Rammu saarel toimuvad 19.–21. augustini. Ka sinna registreerumiseks on eraldi link.
  • Mohni ja Rammu talgujuht on Helen Vaaks (helen.vaaks@keskkonnaamet.ee).

Kõikide talgute majutuse, toidu ja tööriistad korraldab Keskkonnaamet. Osalemine talgutel on tasuta. Registreerumine lõpeb 5 päeva enne talgute algust või grupi täitumisel. Talgugruppide suuruseks on 20 inimest. Talgujuhid võtavad kõigi registreerunutega ühendust üksikasjade täpsustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles