VÄLISMAALT Tööjõupuudus räsib brittide piimatootmist

maaelu.postimees.ee
Copy
Piimalehmad. Pilt on illustratiivne.
Piimalehmad. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Rohkem kui iga kümnes piimatootja ütleb, et lahkub sektorist, kui krooniline tööjõupuudus ei parane, näitas Ühendukunigriikides läbi viidud tööstusharu uuring.

Sobiva kvalifikatsiooniga farmitööliste puudus vähendab juba piimatoodete tootmist, vahendab FarmingUK.

ELi töötajate vaba liikumise lõppemise ja pandeemia tagajärgede kombinatsioon on põhjustanud olukorra, et enam kui kolmel viiendikul (61%) põllumajandustootjatest on praegu raskem tööle võtta kui 2019. aastal.

Arla küsitlus 541 põllumajandustootja seas näitas, kui keeruline on uusi töötajaid värvata: 80% tootjatest ütles, et õige kvalifiktatsiooniga tööle soovijaid oli kas väga vähe või neid polnudki. 

Tootmist mõjutab juba ka talutööliste nappus, piimamahud vähenesid mullusega võrreldes umbes kolm protsenti.

Töötleja küsitluses väitis väike, kuid märkimisväärne hulk põllumehi, et on personalipuuduse tõttu juba toodangut vähendanud, vähendades lüpsmiste arvu (4,3%) ja/või vähendanud oma karja suurust (6%).

Samal ajal kaalub arvestatav osa talunikest üldse põllumajandusesektorist lahkumist (11,9% vastatunutest), kui midagi ei muutu.

2022. aasta mai toidutööturu-uuringust selgus, et 49% toidukasvatajatest ja -tootjatest on tööjõupuuduse tõttu oma toodangut kärpinud. Ühendkuningriigi toidutöölisi hankivaid ettevõtteid esindav kaubandusasutus ALP kirjutas ministritele, paludes puuduse leevendamiseks "viivitamatut ja kiireloomulist koostööd".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles