eAgronomi spin-off jätkab süsnikukrediitide turu arendamist eraldi ettevõttena (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
eAgronomi asutajad Robin Saluoks (vasakul) ja Stenver Jerkku.
eAgronomi asutajad Robin Saluoks (vasakul) ja Stenver Jerkku. Foto: eAgronom

Süsinikukrediitide loomisega tegelevast eAgronomist on välja kasvanud eraldi uus spin-off ehk kõrvalfirma Solid World DAO, mida juhib eAgronomi kaasasutaja Stenver Jerkku. Alates 1. juulist on Solid World DAO eraldiseisvas juriidilises kehas nimega MTÜ Solid World DAO.

eAgronomi juhatusesse jääb tegevjuht Robin Saluoks ja juhatusega liitub eAgronomi finantsjuht Indrek Kaldoja. Stenver Jerkku jääb eAgronomi nõustaja rolli, kuid põhikohaga juhib koos kaasasutaja Al William Tammsaarega Solid World DAOd. Solid World ja eAgronom jäävad lähedasteks koostööpartneriteks.

eAgronom viib praegu ellu kõige kiiremini kasvavat sertifitseeritud põllumeeste süsnikukrediidi programmi maailmas. Kiire kasvu käigus loodi ka plokiahelal põhinev Solid World DAO lihtsustamaks investeeringuid süsinikukrediitidesse.

Otsus lüüa kaks ärisuunda lahku tuli pärast seda, kui konsulteeriti maailma juhtivate web3 nõustajate ja fondidega. Spin-off suurendab veelgi enam mõlema ettevõtmise potentsiaali ja fookust ning väldib huvide konflikti.

eAgronom aitab põllumeestel muutuda keskkonnasõbralikumaks ja luua sertifitseeritud kõrgekvaliteedilisi süsinikukrediite, mille nõudlus kogu maailmas ületab pakkumist. Ettevõtted saavad vabatahtlikult kasutada süsinikukrediite, et enda süsiniku jalajälge vähendada või viia see nulli ja aidata seega kaasa kliimasoojenemise peatamisele. Krediitide kasutamine on eriti oluline ettevõtetele, mis on võtnud eesmärgiks ESG eesmärke täita. eAgronom on Kesk- ja Ida-Euroopas esimene süsinikukrediidi programm, mis on maailma suurima sertifitseerija Verra registrisse kantud.

eAgronom on Kesk- ja Ida-Euroopas esimene süsinikukrediidi programm, mis on maailma suurima sertifitseerija Verra registrisse kantud.

Solid World DAO eesmärk on lihtsustada süsinikukrediitidega kauplemist ning muuta turgu atraktiivsemaks ja ohutumaks. DAO ehitab maailma esimest avaliku hüve infrastruktuuri ette ostetud, kuid veel sertifitseerimata süsinikukrediitidele. See suurendab investeeringuid süsinikukrediidi projektidesse ja aitab omakorda kliimasoojenemist peatada.

“Mõlemad ärid on tohutu kasvukiirusega ja teevad midagi, mida keegi teine pole varem maailmas teinud. Me oleme juba praegu enda valdkonnas eestvedajad - oleme koostööpartneritena vaieldamatult Kesk- ja Ida-Euroopas juhtivad süsinikukrediidi valdkonnas. Solid World DAO lubadus oli algusest peale detsentraliseerida ja nüüd on esimene samm tehtud,” märkis Robin Saluoks. “eAgronom jääb DAO suurimaks tokeni ostjaks ning saab osa DAO eduloost ja väärtuse kasvust,” lisas ta.

“Ühinesin eAgronomiga, sest mulle on selge, et Eestis pole olemas teist seltskonda, mis süsnikukrediitide valdkonda nii hästi tunneb ning kellel oleks sama suur potentsiaal luua kõrgekvaliteedilisi süsinikukrediite. eAgronom on kogu Euroopas oma valdkonna eestvedaja. Süsinikukrediidi turu oodatud kasv on kuni 50 korda järgmise kaheksa aasta jooksul. Finantsjuhina juhatusega liitumine on loogiline samm ja usun, et saan enda finantssektori ja start-up’i kogemusega eAgronomile kaasa aidata, et meie võimas äri kiirelt laieneks. Oleme ka praegu kiire kasvu toetamiseks uut raha juurde kaasamas,” lisas finantsjuht Indrek Kaldoja.

“eAgronomi kogemuse põhjal avastasime probleemi, mida lahendame Solid World DAOs. Alguses plaanisime aidata eAgronomil müüa süsinikukrediite, kuid üsna pea tuli välja, et lahendame süstemaatilist süsinikukrediidi turuprobleemi. Praeguseks oleme DAO paigutanud süsinikukrediidi kogukonna keskele ja loonud partnerlused mitme valdkonna juhtiva ettevõttega,“ kommenteeris Stenver Jerkku

Seda Eestis ja ka maailma mastaabis erakordset spin-off tehingut aitas nõustajana ellu viia advokaadibüroo PwC Legal koostöös eAgronomi õigusjuhi Tiit-Gregor Metsaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles