Eikellegimaal katsetatakse uuenduslikku talupidamist

Tiit Efert
Copy
Rea ja Justin elavad enda sõnul paradiisis, kus ollakse loodusega lähedases kontaktis. 
Rea ja Justin elavad enda sõnul paradiisis, kus ollakse loodusega lähedases kontaktis. Foto: Tiit Efert

Rea Sepping arendab koos Austraaliast pärit Justin De Bondiga Eestimaa kagunurgas Tellastel uuenduslikku talupidamist, kus ürgne loodus peaks toidu kasvatamisele kaasa aitama.

Nende tegemistesse on kaasatud terve kogukond, MTÜ Eikellegimaa alt korraldatakse palju üritusi ja oma eluviisi jagatakse kõigi huvilistega.

Rea sõnul elavad nad paradiisis, kus ollakse loodusega lähedases kontaktis. „Siin jõe kaldal ja kõrgete puude vahel on ilus igal aastaajal. Kõrvulukustav vaikus võib mõne jaoks olla esmakordne kogemus. Elame kõige rikkamas kohas,” tunnistas ta.

Teekond maailma äärde

Kohta, kuhu kolida, otsiti mitu aastat, enne kui see Piusa jõe kaldal Tellastel Harjuseorus leiti. Enne seda elati Rea pere suvilas Otepääl. Soov oli leida krunt, kus kasvab mets. Esilagu huvitas neid rohkem Tartu ja Otepää ümbrus. „Ei uskunud, et nii kaugele tuleme, aga see koht tundus kohe nii imeline. Siin on jõgi, mets ja vaikus. Kõik on olemas, mida vaja,” kirjeldas Rea. Krundil olid ka hooned, kuhu sai kohe sisse kolida.

2019. aastal korraldati E­ikellegimaal kooskasvamise seminar, kuhu kutsuti ümberkaudsetes külades ja taludes elavaid inimesi. Ümberringi on hajaasustus, aga lähedal on Vastseliina ja Obinitsa küla ning nende ümbruses elab Rea sõnul ägedaid peresid. Osalejatel tekkis soov hakata koos toimetama, toitu kasvatama ja tellima. Ideid jagus veelgi, näiteks lastehoid, keskkonnakaitse, traditsioonilised ehitusviisid. „Lõpuks lõimusime üheks kogukonnaks kokku. Hästi palju on kogukondlikke üritusi,” lausus Rea.

Kogukonnakalendris ei ole ühtegi üritustevaba nädalat, on talgud, koolitused, tähistamised, jagamisringid. Elu on käima läinud.

Kogukonnaga on pigem liitunud need, kes on sinnakanti kolinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles