Viimsi rannarahva muuseum taastab kala suitsutamise traditsiooni

Tiit Efert
Copy
Muuseumi direktoril Janek Šafranovskil (paremal) tuli mõte hakata muuseumiõuel kala suitsutama, appi tuli kohalik kalur ja vana merekaru Rein Kääpa.
Muuseumi direktoril Janek Šafranovskil (paremal) tuli mõte hakata muuseumiõuel kala suitsutama, appi tuli kohalik kalur ja vana merekaru Rein Kääpa. Foto: Tiit Efert

Viimsi Rannarahva Muuseum on asunud propageerima kalurikülades omal ajal levinud kalasuitsutamist. Kaladega varustab ja suitsutamisel on abiks kohalik kalur ja vana merekaru Rein Kääpa.

Muuseumi direktori Janek Šafranovski sõnul tuli mõte püstitada muuseumi õuele traditsiooniline vanaaegne suitsuahi. „Omal ajal oli kala suitsutamine väga tähtis. Viimsis võib-olla vähem, sest kala viidi värskelt hästi palju Tallinna turule. Teisel pool Viimsi poolsaart ja sealt edasi Tallinnast kaugemal oli suitsutamine väga oluline.” Näiteks Neeme külas oli mitukümmend suitsuahju ja terve küla oli tema sõnul kogu aeg tossu sees.

Esialgu moodsama ahjuga

Kahjuks ei õnnestunud muuseumil leida omaaegset ahju. „Me ei leidnud head näidet, mida siin püstitada. Arvasime, et alustame kalasuitsutamist standardse tehaseahjuga, kogume kogemusi ja edaspidi püstitame museaalina autentsema vanaaegse suitsuahju,” põhjendas Šafranovski.

Suitsukala on aga rahvas kenasti vastu võtnud. „Oleme teinud lühikest aega, aga inimestele juba meeldib,” lisas Šafranovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles