Soomes levib linnugripp nii lindudel kui imetajatel

maaelu.postimees.ee
Copy
Rebane. Pilt on illustratiivne.
Rebane. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Soomes on viimase kahe aasta jooksul linnugrippi diagnoositud ligi sajal metslinnul ja imetajal.

Linnugripp levib Soomes ja on hakanud levima lindudelt imetajatele, vahendab uudisteportaal Yle.fi. Seni on haigus diagnoositud kahel rebasel, ühel saarmal ja ühel ilvesel.

Soome seni kõige hullem linnugripi puhang oli eelmisel aastal Edela-Soomes Janakkalas, kus tuli hukata tuhandeid nakatunud farmis kasvatatud faasaneid.

Soome Toiduamet on leidnud metslindude proovidest kõrge patogeensusega viirused H5N1 ja H5N8.

Nakatumine registreeriti mullu ligi 70 metslinnul, alates kotkastest ja öökullidest kuni erinevat tüüpi hanede ja luikedeni. Enamik juhtumeid leiti lõunarannikult.

Tänavu on lindudel kinnitatud 11 haigusjuhtu, kuid tõenäoliselt on juhtumite tegelik arv palju suurem. 

Bird Life Finlandi kaitse- ja teadusdirektori Teemu Lehtiniemi sõnul on Soomes lindude grippi haigestumiste arv tunduvalt suurem kui statistika näitab. "Kinnitatud juhtumid on vaid jäämäe tipp. Need põhinevad inimeste leitud ja analüüsimiseks saadetud korjustel," märkis ta.

Enamik Soome juhtumeid puudutab Lehtiniemi sõnul suurte liikide nagu luige, hane ja röövlindude korjuseid, kuna need jõuavad suurema tõenäosusega testimisele. Väiksematele lindudele ei pöörata tavaliselt sama tähelepanu.

“Enamik surnud linde jäävad inimesele märkamatuks ning kaovad peagi kiskjate ja lihasööjate kõhtu,” rääkis ta.

Toiduamet manitseb inimesi, et nad ei puutuks elus ega surnud metslindu, kuna viirus võib harvadel juhtudel nakatada inimesi. Ühendkuningriik teatas esimesest sellisest juhtumist eelmisel aastal.

Tervishoiuametnikud ütlevad, et ka lemmikloomad tuleks hoida eemal haigetest või surnud lindudest või muudest loomadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles