Eesti loodustoodete valmistaja sai kõrgeima rahvusvahelise kvaliteedistandardi

maaelu.postimees.ee
Copy
Tehases kontrollitakse kvaliteeti alates tooraine vastuvõtust kuni toodangu "parim enne" kuupäeva lõpuni.
Tehases kontrollitakse kvaliteeti alates tooraine vastuvõtust kuni toodangu "parim enne" kuupäeva lõpuni. Foto: Chaga

Loodus- ja mahetooteid valmistav kodumaine roheinnovatsiooni iduettevõte Chaga sai esimesena Eestis oma valdkonnas kõrgeima kvaliteedi- ja toiduohutuse standardi BRC. Tegemist on märgilise saavutusega Eesti väiketootjate hulgas, mis annab suure konkurentsieelise globaalsetel eksporditurgudel.

2014. aastal tegevust alustanud Chaga OÜ on keskendunud kodumaise tooraine väärindamisele lõppbränditud toodetes, millest tuntuimad on Chaga Health eliksiirid.

„BRC on kõige põhjalikum, nõudlikum ja väärtuslikum kvaliteedi- ning toiduohutuse standard maailmas, mis avab uued võimalused ekspordiks ja ettevõtte laienemiseks,“ sõnas Chaga OÜ tegevjuht Siim Kabrits ja lisas.

„Valisime raskeima väljakutse BRC standardi taotlemisel, et omada konkurentsieelist ja olla eelistatud koostööpartner nii globaalsetel eksporditurgudel kui Eesti jaekaubanduses. Kvaliteetsed ja ohutud tooted on alati olnud meie prioriteet, kuid BRC standardi omandamisega algab uus etapp ettevõtte arengus, mis võimaldab veelgi jõulisemalt laiendada senist ekspordiportfelli,“ lisas ta.

Ettevõtte investeering BRC sertifitseerimiseks oli hinnanguliselt 100 000 eurot. Sertifitseerimisele eelnenud auditis saavutas Chaga OÜ kõrgeima võimaliku tulemuse, mis on tunnistus maailmatasemel kvaliteedist-ja ohutusest. Tegevjuhi kinnitusel on esialgne investeering perspektiivis väga tasuv, kuna võimaldab eksportturgudel kasvatada müüki mitmekümnekordselt.

„Oleme keskendunud roheinnovatsioonile ja esimesena Eestis alustanud jätkusuutlikku looduse väärindamist, milleks on näiteks metsade maha võtmisele alternatiivi loomine läbi chaga kasvatuste rajamise.“

Kabritsa sõnul ei tehta kunagi järelandmisi selles, mida tarbijad ja seadusandlus ootavad. „Tänaseks oleme jõulises laienemisfaasis ja meie tooted on 20 riigis üle maailmas. Kuigi esimesed tegevusaastad on start-up maailmas alati väljakutsete rohked, on roheinnovatsioon globaalselt suur edulugu, mis teaduse ja tehnoloogia toetusel valdkonnana jõuliselt areneb. See tähendab meie jaoks suurt võimalust.“

Esimene toode, mis pärast BRC standardi omistamist lettidele jõuab, on Chaga Health Basic Elixir, mis sisaldab lisaks eliksiiri baasainetele vaid looduslikult esinevat mustast pässikust pärit kasesuhkrut. „Tänastest muutuvates oludes on inimeste teadlikkus organismi vastupanuvõime tõstmisest järjest enam tõusuteel. Oleme tabanud maailma trendi ootusest uute ja innovaatiliste tervisetoodete vastu, mis pole üksnes kõrgeima kvaliteediga, vaid ka taskukohaste hindadega,“ sõnas tegevjuht.

Ettevõttel on üliranged reeglid chaga ehk musta pässiku korjamiseks ja kiireks käitlemiseks. Lisaks metallidetektor toodangu kontrolliks ja moodsaimad sensorsüsteemid tootmise monitoorimiseks. Tehases kontrollitakse kvaliteeti alates tooraine vastuvõtust kuni toodangu "parim enne" kuupäeva lõpuni.

Chaga ja teiste toorainete vastuvõtul kontrollitakse tehase laboris kvaliteeti, keerulisemateks analüüsideks kasutatakse rahvusvahelist profilaborit EuroFins. Toodangu kvaliteeti kontrollitakse mitmes etapis tootmise vältel.

Peale tootmist toimub pisteline kontroll, viimane kvaliteedikontrolli etapp on toote “parim enne” lõpus, et veenduda toote heas kvaliteedis ka viimasel ametlikul müügipäeval. Toiduraiskamise ja jätkusuutlikkuse huvides on Chaga Health eliksiirid kvaliteetsed ka pikalt pärast „parim enne“ kuupäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles