Pottseppade tööjärjekorrad on veninud aastani

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Mida kõige enam tellitakse, sõltub pisut aastaajast, aga tellitakse pea kõike.

 
Mida kõige enam tellitakse, sõltub pisut aastaajast, aga tellitakse pea kõike.  Foto: Shutterstock

Aasta on olnud mitmes mõttes erandlik. Pensionifondide avamine, seejärel eletrišokk, gaasihinna tõus ja sõda – see kõik on kergitanud pottsepatööde hinda ja pikendanud valmimisaegu.

Turvatunne mõjutab meid kõiki, on üsna tavaline, et uusehitistesse, kus on nüüdisaegsed küttesüsteemid, lastakse paigaldada veel salvestav kamin-ahi ja vahel ka pliit. OÜ Tuulepuu pottseppmeister Valdur Kolla ütles, et see on igati eluterve mõtlemine, teine asi on aga kamina koju saamisega, sest tööjärjekorrad on veninud aastani.

Mis on moes?

Mida kõige enam tellitakse, sõltub pisut aastaajast, aga tellitakse pea kõike. Kolla sõnul saab siiski ka pottsepp valiku osas sõna sekka öelda.

„Kipub olema nii, et kui teed midagi ilusat ja kajastad piltidega oma tööd sotsiaalmeedias, tuleb mitmeid tellimusi just samasugusele tööle ja vahel on sellest ühest tööst poole aasta jagu tellimusi,” rääkis Kolla. Hetkel võimaldab aga tellijate rohkus tööd valida. Valikus on tavaahjud, leivaahjud, pitsaahjud, suitsuahjud, reheahjud, pliidid, soemüürid, kerised, korstnad, väliköögid, kaminad jne.

Moelained käivad ka pott­sepandusest läbi, peamine suunaandja on Kolla sõnul aga ehitis, kuhu küttekeha tuleb. „Võib öelda, et ahi on maja süda.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles