Täitunud unistus kollasest täidisõielisest pojengist

, aiaajakirjanik
Copy
‘Bartzella’.
‘Bartzella’. Foto: Erakogu

Rakvere lähedal Mädapea mõisas kasvab juba 80 Itoh-rühma pojengisorti. Tänavused pojengipäevad kestavad 17.–19. juunini ja 18. juunil esitleb Mädapea kollektsiooniaia perenaine Marika Vartla raamatut „Moodsad Itoh-pojengid”.

Noorima pojengi-rühma – Itoh-pojengide – esiisa on jaapanlane Toichi Itoh, keda innustas unistus ristata rohtseid pojenge ja põõsaspojenge nii, et sünniksid kollaste täidis­õitega pojengid. Ta alustas katsetusi pärast teist ilmasõda ja tegi kümneid tuhandeid ristamisi, enne kui õnnestus saada idanevaid seemneid. Aastail 1947–1948 oli tal 36 seemikut, mis olid saadud rohtse valgeõielise pojengi (Paeonia lactiflora) täidisõielise sordi ‘Kakoden’ tolmeldamisest prantsuse pojengi (P. x lemoinei) kollaseõielise sordi ‘Alice Harding’ õietolmuga.

T. Itoh suri 1956. aastal, nägemata omaloodud uute taimekeste õitsemist. Õnneks ei läinud tema töö tühja. Suurte kollaste pooltäidisõitega lilli nägi Jaapanis USA kollektsionäär Louis Smirnov. Ta registreeris need 1974. aastal Ameerika Pojengiseltsi registris sortidena ‘Yellow Crown’, ‘Yellow Emperor’, ‘Yellow Dream’ ja ‘Yellow Heaven’. Itoh-pojengide aretuskeskmeks kujuneski USA. Registris on nüüd ligi 200 sorti, neid on täidis- ja lihtõielisi ning paljudes värvitoonides.

Marika Vartla.
Marika Vartla. Foto: Arvet Mägi

Istutasite esimesed pojengid 2016. aastal. Nüüd on teil 1800 sorti ja looduslikku liiki. Itoh-pojenge on 80. Kui paljud neist tänavu Mädapeal õitsevad?

Ehk pooled õitsevad või näitavad oma esimest õit. Kollektsioon on veel suhteliselt noor. Liikidest alustas Maire’i pojeng (P. mairei) õitsemist 23. mail. Viimased lõpetavad juuli teisel poolel.

Miks kirjutasite raamatu Itoh-pojengidest? Miks soovitate neid kasvatada?

Itoh-pojengi sortide head omadused ja sobivus Eesti aedadesse andis põhjuse neid tutvustada. Kirjutasin tulevikku vaadates, enamik sorte ei ole veel Euroopassegi jõudnud. Häid omadusi on palju. Esiteks uued värvitoonid, mis õitsedes veel pidevalt muutuvad. Hea tervis ja elujõud. Suured õied ja tugevad varred. Õied avanevad puhmikus üksteise järel. Paljud sordid lõhnavad. Külma- ja haiguskindlus. Lehed säilitavad oma ilu külmadeni, näidates kaunist sügisvärvi. Enamik sorte langetab lehed ise, neid ei ole tarvis maha lõigata. Tavaliselt ei vaja Itoh-pojengid toestamist. Nad on kenad nii soolotaime kui grupina.

Kui palju maksavad praegu levinud Itoh-pojengi sordid?

‘Bartzella’ maksab nüüd Eestis umbes 20 eurot. Keskmine hinnaskaala on 30–60 eurot. Kõige kallim Itoh-pojeng, mida olen pildil näinud, maksis 5000. See on Ameerikas ja meie jaoks alles unistus.

Kirjeldate 200 registreeritud Itoh-pojengi sorti. Kuidas õnnestus nende fotod saada?

Fotode hankimine oli põnev ja üllatusterohke. Palu ja sulle antakse. Nii suured kasvatajad kui ka aretajad Euroopast, Ameerikast ja Hiinast olid nõus oma fotosid saatma. Kogesin ühtekuuluvuse tunnet, pojengisõbrad tahtsid ilusa põhjaliku raamatu sünnile kaasa aidata.

‘Wout’s White’.
‘Wout’s White’. Foto: Erakogu

Mädapea pojengipäevadel on üks sort alati päevade nael, milline tänavu?

Pojengiprimadonna on nüüd Hollandist pärit Itoh-pojeng ‘Wout’s White’ (2011). Valge pooltäidisõielise pojengi leidis aretaja ja tootmisaia omaniku Ruud Warmerdami isa Wout Warmerdam kollaste pojengide põllult. See võib olla sordi ‘Shining Light’ mutatsioon. Omadused püsivad, vahel harva tekib õiele üksik kollane kroonleht. Valged Itoh-pojenid on siiani haruldused. Ruud saatis oma kõik selle aasta taimed Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles