Palkmajaehitajate mõõduvõtus võideti esikoht rekordajaga

maaelu.postimees.ee
Copy
Madis Jaaska osales võistlusel esimest korda ja saavutas kohe ka esikoha.
Madis Jaaska osales võistlusel esimest korda ja saavutas kohe ka esikoha. Foto: Elvi Velpler

Eesti parimad palkmajaehitajad võistlesid 4. juunil Eesti Vabaõhumuuseumi esisel alal. Kokku oli kolmes kategoorias võistlusrivis 27 meest.

2022. aasta parim palkmajameister professionaalide kategoorias on võistluse debüüdi teinud Madis Jaaska (Hobbiton OÜ). Õpilaste kategooria võitis Argo Pool (Hiiumaa Ametikool) ning kirvemeeste kategooria võidu saavutas Alari Suun (Hobbiton OÜ).

Palkmajaehitajate kutsevõistluse ülesanne on näidata parimat kiirust ja tehnikat palkmaja ühe olulisima konstruktsiooni osa – nurgatapi ja vara – valmistamisel.

Võistluse võidab ülesande lühima ajaga ning korrektseimalt teostanud võistleja. Võistlus toimub kolmes kategoorias – professionaalid, õppijad ja kirvemehed. Kui professionaalide ja õppijate kategoorias on lubatud kõik käsi- ja elektritööriistad jm töövahendid, siis nn kirvemeeste klassis tohib kasutada üksnes motoriseerimata käsitööriistu.

12. korda peetud võistlusel saavutas läbi aegade parima tulemusega ülekaaluka võidu Madis Jaaska (Hobbiton OÜ). Madise lõpuaeg oli 19 minutit ja 8 sekundit ning võistlusnurgaks Eesti tuulelukuga järsknurk.

„Olen ise ka väga rõõmus ja üllatunud, et esikoha tulemuse tegin. Tulin võistlusele mõttega vähemalt eelviimane koht saada, aga näe, läks oluliselt paremini,“ ütleb Jaaska naljaga. „Igapäevaselt on rohkem käes tegelikult Norra tapi valmistamine, aga leidsin, et võistlusel saab selle nurgatüübi tegemisega väga raske varasemale meistrile, Veiko Palmile vastu saada.“

Ka korraldajate jaoks oli ülimalt positiivne üllatus, et meistriks tuli mees, kes osales võistlusel esimest korda. Sealjuures tegi Jaaska oma sooritusega võistluse kõigi aegade parima tulemuse parandades varasemat rekordit enam kui 5 minutiga. Madisele tagas võidu nii kiire ajaline sooritus kui ka korrektsus ehk kohtunike poolt määratud vähesed trahvisekundid.

Professionaalide kategooria II koha saavutas võistluse mitmekordne meister Veiko Palm (Palmaster OÜ) ajaga 26 min 20 sek ning kolmanda koha saavutas Ahto Naruski (Hobbiton OÜ) ajaga 31 minutit ja 48 sekundit.

Traditsiooniliste käsitööriistade ehk kirvemeeste kategoorias saavutas esikoha Alari Suun (Hobbiton OÜ). Kirvemeeste II koha sai Margus Palolill (MTÜ Vanaajamaja) ning kolmanda koha Mikk Mustmaa (Majakratt OÜ).

Õpilaste kategooria parima soorituse tegi Argo Pool Hiiumaa Ametikoolist, kelle tulemus oleks tugevat konkurentsi pakkunud ka professionaalide kategoorias. II koha saavutas Raigo Alas ja III koha Marko Õunapuu. Hiiumaa Ametikooli palkehituse õppekava loob kitsale valdkonnale olulist pealekasvu, kust mitmed ametit omandanud õppurid on nüüdseks professionaalide kategooria võistlejad.

Kõik seekordsed võitjad. Eesti Puitmajaliidu ja -klastri korraldatava võistluse eesmärk on tutvustada ja väärtustada palkmajaehitaja ametit, propageerida palkmajaehitust ja selle traditsiooni.
Kõik seekordsed võitjad. Eesti Puitmajaliidu ja -klastri korraldatava võistluse eesmärk on tutvustada ja väärtustada palkmajaehitaja ametit, propageerida palkmajaehitust ja selle traditsiooni. Foto: Elvi Velpler

Eesti Puitmajaliidu ja -klastri korraldatava võistluse eesmärk on tutvustada ja väärtustada palkmajaehitaja ametit, propageerida palkmajaehitust ja selle traditsiooni. Käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus on ainuke omataoline üritus nii Eestis kui rahvusvahelisel tasandil, kus professionaalsed palkmajaehitajad saavad võrrelda oma oskusi teiste kolleegidega põnevas ja pealtvaatajatele kaasahaaravas vormis.

Järgmine käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus toimub Hiiumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles