Koverentsil pakutakse omavalitsustele praktilisi ideid turvalisuse tõstmiseks

maaelu.postimees.ee
Copy
Mänguväljak. Pilt on illustratiivne.
Mänguväljak. Pilt on illustratiivne. Foto: Kuido Saarpuu

7. juunil korraldab Siseministeerium „Turvaliste kogukondade Eesti“ hübriidkonverentsi, mille eesmärk on anda praktilisi ideid turvalisuse kavandamise võimalustest kohalikul tasandil ja jagada mõtteid ennetustööst.

Samuti keskendutakse kogukondade ja kohalike omavalitsuste rollile siseturvalisuse valdkonnas.

Kell 10 algav konverents toimub Tallinna lauluväljakul klaassaalis ning seda saab jälgida ka virtuaalselt aadressilt https://stratus.ultrastream.tv/.

„Siseturvalisus on kogu ühiskonda puudutav valdkond, mille tähtsus erinevatel tasanditel – üksikisik, kohalik kogukond, riik – torkab eriti tugevalt silma kriitilistel aegadel. Ka praegu, Ukraina sõja taustal, on siseturvalisus suurema tähelepanu all. Mõeldes laiemalt ja pikemalt ette, on tähtis saavutada olukord, kus kogukondlik elu ja keskkond oleksid korraldatud viisil, mis vähendaks kuritegevuse, sõltuvuste, vägivalla ja muude negatiivsete nähtuste tekkimise juba eos. See on ka üks siseturvalisuse arengukava eesmärke,“ selgitas Siseministeeriumi sisejulgeoleku-, korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Veiko Kommusaar.

Siseturvalisuse avaliku arvamuse uuringu järgi peavad Eestit elamiseks turvaliseks riigiks üle 90% vastanutest.

Siseturvalisuse avaliku arvamuse uuringu järgi peavad Eestit elamiseks turvaliseks riigiks üle 90% vastanutest. Sama paljud leiavad, et nende koduümbrus on turvaline.

Veiko Kommusaare sõnul on see saavutatud tugeva koostöö tulemusel riigi, omavalitsuste ja vabatahtlike ning üksisikute vahel. „Lähikümnendite keskseks küsimuseks ei jää ainult turvalisuse suurendamine, vaid selle hoidmine ja muutustele ettenägelike sammude valik. Globaalsed trendid, avatud piirid, kübermaailma kiire areng ja demograafilised muudatused ei jäta meid puutumata. Kuigi juba praegu on siseturvalisuse osas olnud suur rõhk erinevate osapoolte vahelisel koostööl ja ennetusel, tuleb seda edaspidi veelgi suurendada. Samuti on enam on vaja teadvustada kohalike omavalitsuste ja vabaühenduste vahelise koostöö tähtsust ning seda süsteemselt arendada,“ märkis asekantsler.

Omavalitsuste eestvedaja rollis olemine aitab ennetada kohalikul tasandil ohte ja korrarikkumisi. Kohalikel omavalitsustel on võimalus võimestada kogukondi ja üksikisikuid, edendada koostöö- ja ennetusvõrgustikke, viia kohalikul tasandil ellu riiklikke programme ja korraldada inimestele elutähtsaid teenuseid. Omavalitsustel on vaja tagada toimepidevus enda korraldatavate teenuste toimimiseks kriiside ajal ning aidata kaasa piirkondlikule koostööle kriiside ajal.

Eraldi plokk on konverentsil planeerinud kriisideks valmistumisele ja elanikkonnakaitsele, sealjuures just omavalituse enda praktika ja soovituste jagamise näol. Selle olulisust on COVID-kriisi ja Ukrainas toimuva sõja taustal hakatud viimasel paaril aastal enam teadvustama. Kriisiennetuses ja hädaolukordadeks valmisoleku suutlikkuses nii avalikus kui ka erasektoris on kindlasti arenguruumi.

Konverentsil arutatakse ja jagatakse kogemusi, mis annavad ideid kohalikul tasandil turvalisuse valdkonna võrgustikutöö korraldamiseks. Samuti tutvustatakse maakondlike turvalisusnõukogude seniste tegemiste õnnestumisi. Kaks ettekannet aitavad mõtestada ja annavad soovitusi, kuidas omavalitsustes ennetustegevusi planeerida ja ellu viia. Samuti tuleb jutuks, miks on vaja ennetusele keskenduda ning mida on võimalik teha omavalituse tasandil alkoholiga seotud kahjude vähendamiseks.

Esinejate hulgas on nii Eesti eksperdid kui ka parktikud välismaalt. Üles astuvad Gregor Burkhart, Patrick Widell, Johanna Gripenberg, Uku Arold, Dagmar Narusson, Jaanus Saat, Tarmo Miilits, Ain Peil, Triin Vilms, Kuno Tammearu, Tarvo Kruup, Veiko Kommusaar, Pia Kallas ja Jarno Laur. Päeva juhib Urmas Vaino.

  • Konverents toimub Euroopa Sotsiaalfondi abil, tänu millele viiakse läbi ka mitmeid teisi kohalikke omavalitsusi abistavad tegevused, et Eestit turvalisemaks muuta.
  • Huvilistel on võimalus jälgida konverentsi veebi vahendusel ja aktiivselt kaasa mõelda: https://stratus.ultrastream.tv/.
  • Konverentsist saab lähemalt lugeda ürituse veebilehelt ja Facebookist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles