Pojengifestival inspireerib aeda pojengiilu looma

Eveliis Vaaks
Copy
‘Old Faithful’ valiti mullu aasta pojengiks.
‘Old Faithful’ valiti mullu aasta pojengiks. Foto: Saaremaa Puukool

Põhjamaa esimesel ja ainsal iga-aastasel Pojengifestivalil Saaremaal saab tänavu taas lummavat lilleilu nautida 4. juunist kuni 3. juulini.

Festivali korraldava Saaremaa Puukooli peaaedniku ja tootejuhi Marko Toomere sõnul on magusaim aeg festivali külastada juuni keskpaik, sest siis õitseb kõige rohkem pojenge. „Saaremaa Pojengi­festivali ajal saab ka külastada meie lõikelillede istandust, kus kasvab praegu üle 3500 pojengipõõsa, millest igaüks võib anda 10 kuni 50 lõikelille,” nimetas ta.

Istandus on kujundatud paradiisiaia stiilis ja Toomere sõnul leiab sealt igaüks enda jaoks mõne idee oma aia kujundamiseks. Lisaks inspiratsiooni ammutamisele on kohapealt võimalik pojenge enda aeda istutamiseks kaasa osta.

Pojengifestivali lõpus pärjatakse üks pojengisort kuldmedaliga erakorralise õitsemise, õievärvi ja esitluse eest.

Potis pojengi saab Toomere sõnul istutada varakevadest hilissügiseni välja. „Valdav osa meie pojengidest, isegi noortaimed, õitsevad juba potistamisele järgneval aastal. Nii saab kohe kontrollida sordiehtsust ja veenduda oma silmaga,” lubas ta.

Paljasjuursed pojengid istutatakse aga sügisel. „Et pojeng järgmiseks aastaks õitsema läheks, peab veenduma juure­kvaliteedis ja istutussügavuses,” andis Toomere nõu.

Sorti valige hoolega

Kuna ametlikult on pojengisorte üle 6000 ja kaubandusvõrgus on suhteliselt kergesti saadaval 300 sorti, tasub Toomere sõnul enne hoolikalt valida, et leida sort, mis tõesti meeldib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles