Mis on ühist kärbseseenel ja ahhetama paneval käsitööl?

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Taimekaste valmib igas mõõdus.
Taimekaste valmib igas mõõdus. Foto: Tiiu Leis

Neid ühendab sotsiaalne ettevõtlus, mida Vana-Pärnus viljeletakse. Nimelt teevad ja müüvad seal puidust lille- ja postkaste, laste mudakööke ja muud käsitööd Amanita ringmajandusettevõtte töötajad – hoolealused, vähenenud töövõimega mehed-naised. Amanita muscaria on kärbseseene ladinakeelne nimetus.

Enamik loovtöödest, puidust toodetest on kohapeal välja mõeldud ja käsitsi toodetud. Nii on näiteks taburet-pudelikast mõeldud ühtpidi istumiseks, teistpidi pudelite hoidmiseks. Parasjagu valmistavad Amanita hoolealused aga tellimustööd ühele tsirkusetalule ja annavad viimast lihvi hiiglaslikele vineerist doominonuppudele.

„Parimad ja tasuvamad koostööd ongi firmakinkide või ürituste auhindade valmistamine, näiteks tegime 2020. aastal auhindu Toru-Jüri kiirlaskujatele kanuumatkal,” rääkis Amanita ringmajandus­ettevõtte juht Indrek Linnuste, kes naeris, et nende suurim konkurent on Hiina.

Puiduga toetavad käsitöölisi suuremad tootmis-, ehitus- ja metsafirmad, heategevuslikus korras antakse praak- või ebastandardset materjali, vineeri, liimpuitu või spooni. Metsas on käsitöölised käinud käbisid korjamas ning Linnuste vanas talukohas põranda- ja voodrilaudu soetamas. Need kuluvad taimekastide valmistamiseks.

Maakonnast ja linnast kokku käib Linnuste juures tööl üle 50 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles