Disainer vormib munakoortest kauneid kõrvamune

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Laura Saks kasutab kõrvarõngaste valmistamiseks purustatud munakoori ja biovaiku, mis valatakse munakujulistesse vormidesse.
Laura Saks kasutab kõrvarõngaste valmistamiseks purustatud munakoori ja biovaiku, mis valatakse munakujulistesse vormidesse. Foto: Pilleli Läets

Kui Saaremaalt pärit Laura Saks paar aastat tagasi Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogia ja disaini eriala projektitööks materjali otsis, peatus tol ajal kokana töötanud neiu pilk munakoortel. Seda võib lugeda tema ehtebrändi Egg alguseks.

2019. aastal asus Kuressaarest pärit Laura Saks õppima Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogia ja disaini erialal, kus esimese kursuse erialaprojekti jaoks pidid õpilased otsima toorainet, mis muidu oleks läinud äraviskamisele, ja andma sellele uue elu. „Töötasin samal ajal ka kokana ja seal jäid mulle silma munakoored, mida jääb palju üle,” meenutas ta.

Purunemis- ja niiskuskindla materjali leidmisele kulus hulk aega ja katsetusi, kuid lõpuks leidis ta kombinatsiooni, mis sobis: munakoored ja biovaik, mis toodetud taimsetest või teistest põllumajanduslikest saadustest. „Soovisin, et toode oleks keskkonnasäästlik, mistõttu valisin biovaigu, et kõrvarõngastes poleks kasutatud naftasaadusi,” selgitas ta.

Kõige esimesed kõrvarõngad sai Haapsalu kolledži direktor, 2020. aastal osales Saks oma loominguga Haapsalu kolledži pop-up-poes. Kui aga klassiõde saatis talle lingi Eesti Disainerite Liidu tootedisaini konkursi Bruno ankeediga, otsustas ta sealgi oma kõrvarõngaid näidata. „Mõtlesin, et kaotada pole ju midagi,” meenutas ta. Võita oli aga kuhjaga ja Eggi kõrvarõngad tunnistatigi elustiilitoote disaini kategoorias peaauhinna Bruno vääriliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles