Ulukeid peletavad valgustõkked on end seni hästi tõestanud

maaelu.postimees.ee
Copy
Projekti “Ulukid teel” juhi Urmas Salmu sõnutsi annavad reflektorid ulukitele valgusvihu abil märku, et teed ei tohi ületada.
Projekti “Ulukid teel” juhi Urmas Salmu sõnutsi annavad reflektorid ulukitele valgusvihu abil märku, et teed ei tohi ületada. Foto: Urmas Luik

Mandril end hästi tõestanud projekt “Ulukid teel” laienes ka Hiiumaale, kuhu paigaldatakse pea 12 km jagu reflektoreid, mis peletavad ulukeid sõiduteelt.

Määratakse ka sama pikad kontrolllõigud ning andmeid loomadega juhtunud kokkupõrgete kohta hakatakse edastama Tartu Ülikoolile, kus korraldatakse uuring – kui palju reflektoritest siis ikkagi kasu on, kirjutab Hiiu Leht.

Kogu projekt on mandril kestnud juba poolteist aastat. “Senine kogemus on näidanud, et kui reflektoritega kaetud lõikudel on öisel ajal toimunud metsloomadega vaid neli kokkupõrget, siis samasugustes tingimustes olevatel võrdluslõikudel juba 14. Seega võime järeldada, et reflektorite mõjusus on mõõdetav pea kolmekordse efektiivsusega,” tõi projektijuht Urmas Salmu välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles