Ida-Viru maakonnas peatati räimepüük

maaelu.postimees.ee
Copy
Räimed.
Räimed. Foto: Urmas Luik

Maaeluminister Urmas Kruuse allkirjastas käskkirja, mille kohaselt peatati 28. maist Ida-Viru maakonnas kaluri kalapüügiloa alusel Läänemerel toimuv räimepüük. Käskkirjaga peatatakse samas maakonnas ka kalapüük kastmõrdadega.

„Tänavu püüda lubatud räimekogus Ida-Viru maakonnas on ammendunud, mistõttu tuli peatada nii räimepüük kui ka kastmõrra kasutamine kalapüügivahendina. Räime on võimalik saada veel Liivi lahes, kus Pärnu ja Saare maakonna rannakaluritel on määratud räimekvoodist püüdmata 6354 tonni. Lisaks saavad Harju, Hiiu, Lääne, Saare ja Lääne-Viru maakonna rannakalurid püüda mujal rannikumeres veel kokku 160 tonni räime,” sõnas minister Kruuse.

Vabariigi Valitsuse määruse kohaselt on Läänemerel ICESi alarajoonides 28.2, 29 ja 32 kaluri kalapüügiloa alusel aastas püüda lubatud räimekogus 1019 tonni, millest 719,8 tonni täitumisel võib räime püüda individuaalselt veel Harjus 40, Hiius ja Saares 20, Läänes 85, Lääne-Virus 10 ning Ida-Virus 125 tonni.

Tänaseks on Läänemere mainitud alarajoonides püütud 849 tonni räime, millest Ida-Virumaal on püütud 777 tonni räime. Sellega on nii maakondade ühine kui ka Ida-Viru maakonna individuaalne aastas püüda lubatud räimekogus neis alarajoonides ammendunud.

Lisaks räimepüügi peatamisele tuleb lõpetada sealsel alal ka kalapüük kastmõrdadega, kuna kastmõrraga püüdes pole võimalik vältida suures koguses räime sattumist püünistesse.

Räimepüügi piirangu alus on Vabariigi Valitsuse määrus „Kutselise kalapüügi võimalused, lubatud aastasaagid ning kalapüügiõiguse tasumäärad 2022. aastal”, millega kehtestati räime lubatud aastane püügikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles