Mis kala on?

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
RäimeWest Lao kalasadamas.
RäimeWest Lao kalasadamas. Foto: Urmas Luik

Mis on Eesti rahvuskala?” – „Räim!” – „Millal viimati räime sõid?”

Kummaline lugu meie rahvuskalaga. Lugesin huviga kolleegi lugu ja mõte veeres sedapidi, et mis meie räimega siis lahti on. Millal ma viimati üldse räime sõin?

Kooliajal viis mind tee pärast tunde ikka vanaema juurde, kus loomulikult söödeti lastelastel alati kõht täis. Üks maiuspalasid, mis ikka meenub, oli äsja pannilt tulnud räim, mis munast-jahust läbi käinud, kaks fileeliblikat kõhtupidi koos, ja siis soojalt võisaia peale. Imehea. Ja oma ports läks alati pärast pannil käimist ka marinaadi. Abikaasa suguvõsast tulid meie perre räimerullid.

Maitsvaid retsepte räimest leiab peaaegu pooltest Eesti autorite kokaraamatutest, mis mu raamaturiiulil on. Löön ühe lahti, kus Anni Arro kõneleb süteräimedest, mis kõlab alanud grillihooajal ju suurepäraselt.

Põnev oli lugeda, et Ukraina tippkokad tegid kohapeal kampaaniat, et tutvustada, mida kõike head saab valmistada Balti mere kalast. Ka meie enda kampaania „Kala kõlab hästi” teenib sama eesmärki.

Kooli- või lasteaiamenüüsid vaadates ei hakka ka sealt räime just liiga tihti silma. Koolitoidu-uuring on aastaid näidanud, et kalatoidud lastele millegipärast ei meeldi.

Aga kodutoit? Millal ma ise viimati lastele räime praadisin? Millal pakuti külla minnes mõnd head räimetoitu? Või vaatas sotsiaalmeedia ilupiltidelt vastu roog, mis tehtud rahvuskalast?

Eesti elanikud võiksid süüa praegusest mitu korda rohkem kala, ja seda ka turvaliselt, selgus mõni aasta tagasi Eestis müüdavate kalatoodete ja kala elav­hõbedasisaldust hinnanud teadlaste tööst. Hõbedanormi ületamata võiks nädalas süüa 4–5 kilo räimi.

Kuna räimest ja kilust konservide tootmine Eestis end enam majanduslikult ära ei tasunud, liikus see kõik Ukrainasse. Nüüd on olukord sõjategevuse tõttu kardinaalselt muutunud.

Loomulikult pole mõeldav, et eestlased ise praegu ülejääva koguse suudaksid pintslisse pista. Vaid väike osa on seni siin tarbitud. Ent tuletame meelde, et räimehooajal, mis alles hoogu sisse saab, võiks rahvuskalaga (taas)tutvust teha küll. Kokandushuvilistele võiks see olla lausa sellesuvine väljakutse – üllatada oma tuttavaid mõne unustatud või uue kuue saanud retseptiga.

Arvestades, millise pöörase hüppe on teinud punase kala hind, võiks räim ju kalasõprade seas hinnas olla ja tüütu rookimine tasuks hüva roa nimel siiski ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles