Maakohad sammuvad rinnavähi ennetuses linnadest ees

Copy
Mammograafiabussis kontrollitakse võimalikku rinnavähki.
Mammograafiabussis kontrollitakse võimalikku rinnavähki. Foto: Elmo Riig/Sakala

Juba 2008. aastast on Eesti eri paigus ringi vuranud mammograafiabussid ja senine statistika näitab, et maakohtades elavad naised hoolitsevad oma tervise eest kohusetundlikumalt kui suuremate linnade elanikud.

„See vastab tõesti tõele, kuid väga oluline on mõista, miks see nii on. Linnades on ligipääs arstidele parem, sageli külastatakse tervise kontrollimiseks naistearsti ja rinnavähi sõeluuring jääb tegemata. Teame uuringutest ka seda, et paljud naised ei käi sõeluuringul, sest neil ei ole kaebusi ja see sõnum, et sõeluuring ongi n-ö kontrollmeede, ei ole veel lõpuni naiste poolt vastu võetud,” selgitas Ida-Tallinna Keskhaigla naistearst Gabor Szirko.

See-eest pole väikekohtades aga sageli skriiningul käimise võimalust ja ainuke variant oma tervist kontrollida on väikekohti külastavates mammograafiabussides, mis aastast aastasse sõidavad läbi suuremaid ja väiksemaid külasid ning isegi saari.

Lisaks üritavad bussi administraatorid jälgida igal aastal sama külastuskalendrit, et jõuda traditsiooniks kujunenud kuupäeval samasse kohta, et tekitada kohalikel naistel seoseid ja tuletada meelde uuringu vajadust.

Nii paistavad Harjumaa ja Ida-Virumaa silma kõige tagasihoidlikuma sõeluuringu külastatavusega, kus möödunud aastal võttis osa vaid ligi 57% kutsutud naistest.

Kuid erinevused ei ole märgata ainult suure ja väikese linna vahel, vaid ka maakonniti. Nii paistavad Harjumaa ja Ida-Virumaa silma kõige tagasihoidlikuma sõeluuringu külastatavusega, kus möödunud aastal võttis osa vaid ligi 57% kutsutud naistest. Seevastu on mõnes piirkonnas sõeluuringust osavõtjate arv märksa suurem, lausa 67–78%.

Saare- ja Hiiumaa on üks neid piirkondi, kus naised paistavad silma erilise kohusetundlikkusega. Praegustele arvudele vaadates ei oska selle otsest põhjust leida, kuid fakt on fakt ja Saaremaaga võistlevad vaid Lääne-Virumaa naised, kellele tubliduse poolest järgnevad Lõuna-Eesti piirkondade elanikud.

„Peame tegema teavitustööd ja nägema vaeva selleks, et naistel tekiks sisseharjutatud rutiin sõeluuringut külastada. Rahvusvahelised uuringud näitavad, et sõeluuringud töötavad efektiivselt vaid siis, kui sellest võtab osa vähemalt 70% sihtgrupist. Eelmise aasta hõlmatus oli 60% juures. Ent hea on see, et aastatega sõeluuringust osalusprotsent kasvab ja õige sõnum levib. Seega oleks rõõm, kui kõik Eesti naised oleksid vähemalt sama tublid kui Saare naised,” ütles Gabor Szirko. 

Sõeluuring

  • Eestis oodatakse rinnavähi sõeluuringule 50–69aastaseid naisi iga kahe aasta järel. 2022. aastal on tasuta sõeluuringule oodatud ravikindlustatud ja ravikindlustamata naised sünniaastatega 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972.
  • Sõeluuringus osalemiseks ei ole vaja jääda kutset ootama. Kutse sõeluuringule on leitav ka patsiendiportaalist www.digilugu.ee (Terviseandmed → Saatekirjad). Sihtrühma naised võivad helistada endale sobivasse tervishoiuasutusse juba täna.
  • Lisaks raviasutustele saab rinnavähi sõeluuringut teha ka Eestis ringi liikuvates mammograafiabussides. Rohkem infot ja sõeluuringut tegevate raviasutuste kontaktid leiab siit: https://soeluuring.ee/rinnavahk/.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles