Hädast sündis ilu

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy

Kui 2019. aasta vastuvõtmise ilutulestikust süttinud Nurmiko kasvuhooned maha põlesid, vajasid juba pottidesse kasvama pandud tuhanded tulbisibulad päästmist. Nurmiko inimesed helistasid Kirna mõisa ja uurisid, kas nad tahaksid ajatatud tulbisibulaid oma aeda kasvama panna.

Kirna mõisa perenaine Tuuli Org meenutas, et oli just oma aednikuga rääkinud, et mõisaaeda võiks rohkem kevadvärvi tuua, kui peagi oligi kaks furgoonautotäit sibulakaste kohal. Need tulbid õitsesid aias kastides ära ja pärast võttis mõisarahvas sibulad mulla seest välja. „Ega päris täpselt üle jõudnud lugeda, aga umbes 200 000 sibulat oli,” sõnas Org.

Inimvool tulbimerd uudistama

Nüüd tuli mõelda, mida edasi teha. Taas tuli appi juhus – üks tuttav ehitas lähedal lauta ja ehituse käigus jäi mulda üle, mida ta mõisale pakkus. See võeti tänuga vastu ja sügisel rajati uued tulbipeenrad. Ühe päevaga saadi kümne abilise toel 200 000 sibulat mulda.

2020. aasta kevadel avaneski pargis värvikirev tulbimeri. Täpselt siis, kui tulbid õied avasid, lõppesid riigis koroonapiirangud ja inimesed hakkasid mõisaparki voorima. Nüüdseks on Kirna mõisa tulbid juba nii palju kuulsust kogunud, et üle Eesti tullakse kohale bussidega. Maa Elu külastas mõisa läinud pühapäeval, päev varem võttis mõis vastu 11 bussitäit või isegi rohkem, lisaks oma autodega kohale sõitnud sajad huvilised.

Sel nädalavahetusel polnud jaheda ilma tõttu kõik sordid veel õisi avanud, Org pakkus, et täisõites näeb aeda eeloleval nädalavahetusel ja tulpide õitsemise aeg peaks kestma ehk 11.–12. juuni nädalavahetuseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles