Lillelaat kroonib kevadpealinna üle mitme aasta taas õieiluga

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Üle mitme aasta on aiapidajatel taas võimalus Türi lillelaadalt taimi ja istikuid osta ning kevadpealinna laadamelu nautida.
Üle mitme aasta on aiapidajatel taas võimalus Türi lillelaadalt taimi ja istikuid osta ning kevadpealinna laadamelu nautida. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Aiandushuvilistel on üle kahe aasta taas põhjust seada sammud Türile. Reedel algaval Türi lillelaadal on väljas kohalikud puukoolid ja taimemüüjad, samuti on kauplejaid oodata Lätist, Leedust ja Hollandist.

Türi Aianduse ja Mesinduse Seltsi juhatuse esimees Pille Marrandi sõnas, et tegelikult oleks laat sel aastal saanud tähistada 45. sünnipäeva, sest kahel eelmisel kevadel jäi koroonapandeemia tõttu laat pidamata, kuid nüüd tehakse suure rõõmuga kolmandal katsel teoks 43. lillelaat. Sel aastal on laada toimumise kuupäevad sattunud vaat et maagilised: aianduspidu toimub 20.–22. maini aastal 2022.

Möödunud nädala reedel toimusid Türil laada-ala koristustalgud ja uue nädala alguses hakati maha märkima müügiplatse.

Kuigi enamik müügiplatse sai lukku juba 1. veebruaril, siis ka sel nädalal oli Marrandi sõnul veel neid, kes uurisid, kas imekombel on veel saada müügiplatse.

Sel aastal on kauplejaid oodata üle 600 ja Marrandi sõnul on lisaks tuntud Eesti puukoolidele ja taimemüüjatele kohal kauplejad Lätist ja Leedust, samuti näiteks tulbisibulate müüja Hollandist.

Kuigi huvi taimede ja istikute vastu on sel kevadel olnud väga suur, siis ootavad paljud ostmisega just Türi lillelaadani. „Mina ise ka ootan paari puukooli, kust ma juba tean, et tahan saada kindlaid puusorte,” lisas ta.

Jaheda ja pikale veninud kevade tõttu pole paljud aiaomanikud seni lihtsalt julgenud soovitud taimi osta, kuid nüüd on ööpäeva keskmine temperatuur kõrgem ja Marrandi sõnul saab Türi lillelaat sedasi pidulikuks aiatööde hooaja alguseks.

Seda, kas välisturiste tuleb Türile nii palju kui varasematel aastatel, ei julgenud Marrandi loota, kuid huvi on ka nende seas olnud suur. Eestis aga on paljudest paikadest organiseeritud bussidega ühistulemisi.

Lisaks melu nautimisele ja soovitu ostmisele saab külastaja esimesel laadapäeval osa traditsioonilisest noortalunike võistlusest. Keskkonnaameti keskkonnahariduse büroo ja loodushoiutööde büroo teeb laadal „nälkjanäituse”, et tutvustada võõrliike.

Lisaks pakub meelelahutust kultuuriprogramm, kus eri päevadel astuvad üles näiteks Karl-Erik Taukar, Nedsaja Küla Bänd, Ivo Linna ja Antti Kammiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles