Maasikakasvataja: Kreeka maasika kilo eest makstakse kümme eurot, meilt tahetakse kahega (6)

Silvi Lukjanov
Copy
Harjumaal maasikaid kasvatav Gunnar Tärn on otsustanud järgmisest aastast kasvupinda poole võrra vähendada.
Harjumaal maasikaid kasvatav Gunnar Tärn on otsustanud järgmisest aastast kasvupinda poole võrra vähendada. Foto: Sander Ilvest

Kevad on küll hiline, kuid hea talvitumise pealt tõotab maasikasaak tulla korralik. Paistab, et marjad saavad ka korjatud, sest ukrainlastest tööjõud on seadmas samme Eesti poole, teisalt mõtleb mõni kasvataja just tööjõupuuduse tõttu kasvupinda vähendada. Suurt muret tekitab aga maasika odav turuhind.

Harjumaal maasikaid kasvatav Gunnar Tärn kinnitas, et külm kevad mõjutab ka maasikakasvatajaid. Kõik tööd nihkuvad paar nädalat hilisemaks, praegu käiv istutamistöö on tavaliselt mai algusega unustatud. See tähendab, et lume all hästi talvitunud maasikataimedel valmivad marjad hiljem. Seda muidugi siis, kui on korjajaid, kes need ära nopivad. Kuna Raja talu maadel on juba aastaid enamik töid tehtud ukrainlaste jõul, siis praegune olukord Ukrainas on võtnud neilt peaaegu pooled töökäed.

Hiline kevad andis aega juurde

Ent kevadel see veel väga tunda ei anna, sest peremehe sõnul tundub jumal olevat inimene. „Hiline kevad justkui tasakaalustab tavalist kevadist kiirust ja annab aega vähema tööjõuga teha töid pikemat aega. Tänavu on siiski vaid kümmekond kraadi sooja, mitte 25 ja rohkem, nagu seda oli mehe märkmete järgi kaks viimast aastat järjest. „Vaat siis oli tuli takus, kuid nüüd annab vanajumal mõnusalt aega tööga valmis saada.”

Ka maasikale ei tee jahedus muud, kui annab aega marja suurust kasvatada. „Aega valmida on neil veel küll,” kinnitas Tärn.

Sama kindlalt teab ta sedagi, et töökuulutuse peale ühtegi töötajat ei leia, sest meie riigis pole enam neid inimesi, kes nõus põllule tööle tulema. Seepärast on ta otsustanud järgmiseks kevadeks vähendada maasikate kasvumaad poole vähemaks: 15 hektarilt seitsme peale. „Jätan nii palju, kui suudame üles korjata iga ilmaga ja vähemate inimestega, keda toome appi kasvõi Nepalist. Sööge siis seda Poola kraami ja olge õnnelikud,” lausus ta tõredusega hääles, kirudes poliitikat ja poliitikuid.

Maasikahinnast rääkides märkis mees, et seda määrab turg, mis ei arvesta maasikate kasvatamisele kuluvat summat.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles