Külm kevad lükkas esimest kurgisaaki edasi

Tiit Efert
Copy
Tänavune külm kevad lükkas kurgi valmimist edasi, aga esimene korje tehti läinud nädalal.
Tänavune külm kevad lükkas kurgi valmimist edasi, aga esimene korje tehti läinud nädalal. Foto: Tiit Efert

Läinud nädalal korjati Peipsi järve ääres asuvas Sääritsa külas Veeta osaühingu Peipsi­ääre kurgikasvatuses esimene saak. Tegemist on ainsa ettevõttega Eestis, kes valmistab kodumaise kurgihooaja vältel värsket soolakurki ja hapukurki enda saagist.

Kui varakevadel jõuavad kaubandusse värsked soolakurgid, asub ka Veeta OÜ neid importkurgi baasil tegema, et mitte konkurentidest maha jääda. Aga niipea, kui oma kurk valmib, minnakse sellele üle. Klient neid tooteid omavahel segi ajada ei saa, sest importkurki müüakse ämbris, kus etiketilt leiab tootja nime üles väikeses kirjas. Peipsiääre oma kurk on aga pakendatud karpi ning seal on etiketil uhkelt ja selgelt välja toodud nii Peipsiääre kaubamärk kui ka kohalik päritolu.

Pehmem koor ütleb kõik

„Tänavune kevad oli külm ja talv väga pikk. See mõjutas ka meie tegemisi, alustasime hiljem,” rääkis Peipsiääre kurgikasvataja Freddy Poklonski. Esimene saak sai läinud nädalal siiski korjatud ja esimesed tooted on kaubandusse jõudnud või jõudmas. „Alustasime importkurgiga, sest inimesed söövad ka Poola kurgist tehtud soolakurki. Niipea kui tuli oma kurk, hakkasime kohe pakkuma veel parema kvaliteediga kurki,” lausus ta. Endakasvatatud kurk on Poklonski sõnul õhema koorega, mis sobib kohe soolamiseks. Poola kurk peab aga taluma pikka transporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles