Tabamus: hiidvõilill üllatas noppijat

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Võilillega toimunud muutusi võivad põhjustada kasvukuhiku vigastused, taimekahjurid ning viirus- ja bakterhaigused.
Võilillega toimunud muutusi võivad põhjustada kasvukuhiku vigastused, taimekahjurid ning viirus- ja bakterhaigused. Foto: Erakogu

Viljandis Huntaugu mäel võililli korjanud laps leidis sealt teistega võrreldes lausa hiiglasemõõtu võilille. Tegu on taimeriigis üsna levinud nähtuse fastsiatsiooniga ehk lihtsamalt öeldes väärarendiga.

Tartu Ülikooli ökofüsioloogia professor Arne Sellin selgitas, et tegemist on taimeriigis üsna levinud väärarendi ehk teratogeense moodustisega, mida nimetatakse fastsiatsiooniks.

Fastsiatsioonid kujutavad endast varre, õierao, õie või õisiku lineaarset või radiaalset vohamist. «Lineaalse fastsiatsiooni korral muutub vars laua- või linditaoliselt lamedaks, radiaalse fastsiatsiooni korral laieneb vars lehterjalt, varre tipus olevad õied ja õisikud mitmekordistuvad,» selgitas ta. Just see ongi juhtunud pildil oleva võilillega.

Fastsiatsioone esineb Sellini sõnul nii puudel, põõsastel, rohttaimedel kui ka kaktustel. «Eestimaa looduses ongi ehk fastsiatsiooni kõige tavalisemaks näiteks võilille õisikuvarval esinev,» sõnas ta.

Väärarengut võivad põhjustada kasvukuhiku vigastused, taimekahjurid ning viirus- ja bakterhaigused.

Üheks sagedasemaks fastsiatsioonide tekitajaks on bakteriliik Rhodococcus fascians. Bakteriaalse infektsiooniga toimub plasmiidi ülekanne kasvukuhiku rakkudesse, mis sisaldab rakkude jagunemist stimuleeriva hormooni sünteesi käivitavat geeni.

Võililled on pakkunud ka teistlaadseid üllatusi. Näiteks aastal 2009. leidsid Saaremaa poisid Kuressaare lähedalt võilille, mille pikkuseks mõõdeti 1 meeter ja 9 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles