Metsamasinate ehitajaid mõjutab metalli nappus

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Tootsi alevis valmistab metsatehnikat OÜ Balmec Forest, peamiselt ­harvesteride kasutus­osadele spetsialiseerunud ettevõttes töötab operaatorina Tõnis Hein.
Tootsi alevis valmistab metsatehnikat OÜ Balmec Forest, peamiselt ­harvesteride kasutus­osadele spetsialiseerunud ettevõttes töötab operaatorina Tõnis Hein. Foto: Urmas Luik

Metsandus oli Tartus Maamessil esindatud arvukate ettevõtetega, metsatehnika kodumaiste tootjate hulgas olid muu hulgas väljas OÜ Balmec Forest Pärnumaalt, AS Tamsalu EPT Lääne-Virumaalt ja OÜ Mõisaküla Masinatehas Viljandimaalt. Tõdemusega, et tööstusmetallide hinda ja saadavust mõjutab Ukraina sõda ja poliitika selle ümber.

„Toorme tohutust hinnarallist palju suurem probleem on toorme saadavus, sest kui hind tõuseb, sisendite hinnad tõusevad, siis on paratamatu, et väljundi hind ka tõuseb,” möönis OÜ Balmec Forest tegevjuht Siim Soomägi. „Materjal tuleb kolmekordse hinnaga sisse, toodang läheb selle võrra kallimalt välja. Võid maksta terase eest ka viiekordset hinda, aga selle kättesaadavus on paljudele masinaehitajatele uus väljakutse.”

Ajaloolises briketitööstuse alevis Tootsis kanna kinnitanud Balmec Forest on leidnud oma niši harvesteri kuluosade, näiteks etteanderullide, laasimisnugade, rullikõlade, hüdrosilindrite ja erilise konstruktsiooniga pikkusemõõdu ratta tootjana.

Tootearendus tugineb Soomägi praktilisele kogemusele, sest tal on Tihemetsast metsatehniku ja Luua metsanduskoolist metsa väljaveotraktori operaatori tunnistus ja harvesteriga töötamist õppis ta omal käel nagu ka metallide tehnoloogiat.

Suurem osa läheb välismaale

„Pikkusemõõdu ratas on meie üks tooteseeria, mõõdab palgi pikkust, tüki hind jääb saja euro ringi, nii et tühise hinnaga detail võrreldes harvesteri maksumusega ja ollakse üllatunud, et mingi tundmatu tootja teeb selle varuosa soodsama hinnaga originaaliga võrreldes,” rääkis Soomägi.

Aastaid tagasi avastas näiteks rahvusvahelise mastaabiga masinatootja John Deer, et Euroopas ostetakse nende varuosi vähe, otsis välja põhjuse, mõne mehega Eesti firma Balmec Foresti ja pakkus koostööd.

Lõpuks lõid tootsilased oma edasimüügi võrgustiku. Toodete turuosa välismaale moodustab 99 protsenti, sealhulgas Austraalia ja Aafrika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles