Vanaraua kokkuostuhind meelitab koduümbrust puhastama

Kristina Traks
Copy
Vanarauale läheneb Kukemelk metoodiliselt ehk sorteerib selle liigiti.
Vanarauale läheneb Kukemelk metoodiliselt ehk sorteerib selle liigiti. Foto: Kristina Traks

Kes siiani on kodus ja koduümbruses leiduva vanaraua peale üsna ükskõikselt vaadanud, siis nüüd on mõistlik maa seest välja ilmuvad aiapostid, võsast leitud rattaraam või vanad plekkämbrid kokku koguda ja maha müüa, sest vanametalli hind teeb järjekordselt rekordeid.

Vanaraua eest makstakse kaalupõhiselt ja arvestus käib tonnides. Aprillis oli hind jõudnud enneolematusse kõrgusse. Kuusakoski juhatuse liige Toomas Kollamaa ütles, et aprilli alguses oli musta vanametalli hind liikunud tasemele 400 eurot tonn. „Sellist hinda ei saanud me klientidele pakkuda ka 2008. aasta majandusbuumi ajal,” sõnas ta. „Hind oli kõrge juba eelmisel kevadel, aga praegu on ta kuu ajaga tõusnud 70 eurot tonni kohta ja eelmise aastaga võrreldes lausa 140 euro võrra. Hinnatõusu põhjustas Venemaa sissetung Ukrainasse. Nüüd, maikuu keskpaigaks, on hind küll veidi langenud, aga on siiski veel üle 300 euro tonni eest.”

Ait maast laeni vanarauda täis

Aastakümneid tagasi asus Hasso Kukemelk Tartumaal Raigaste külas vanavanemate talu korrastama. Käoste talu ümbruses valitses sel ajal suur kaos.

„Sain ohtra kaasavaraga talu, sest siin asus riigimajandi kontor. Kõik talu kõrvalhooned ja nende tagused olid kola täis. 32 aasta jooksul oleme siin tasapisi toimetanud ja siiamaani tuleb maa seest veel metalli välja,” rääkis Kukemelk. „Jäätmejaamad küll eksisteerisid, aga kuna seal vanaraua eest suurt midagi ei makstud, pani majand ülejääva kola lihtsalt silma alt ära kaugemale võsa vahele. Nii tekkisidki majade ümbrusesse prügimäed, kust siiamaani igasugu rauakolu välja tuleb.”

Ta on aastate jooksul vanametalli kokkuostu viinud tonnide viisi. See raha on sõna otseses mõttes maa peal ja maa sees vedelenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles