Põllumees saab jälgida taimehaiguste ja kahjurite esinemist

Copy
Naeri-hiilamardikad.
Naeri-hiilamardikad. Foto: ETKI

Nagu eelmisel aastalgi avaldame oma digilehes Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) taimekahjustajate monitooringu tulemusi.

Taimekahjustajate monitooringu eesmärk on koguda infot tähtsamate taimehaiguste ja kahjurite esinemise kohta. Vaatlusi tehakse Eesti eri piirkondade põldudel igal nädalal maist juulini. Tulemusena koostatakse kultuuripõhised kaardid, kus näidatakse taimekahjustajate esinemise kohad ja ajad. Lisaks täpsem informatsioon kultuuri, sordi, agrotehnika ja eelvilja kohta. Teadmine taimekahjustajate levikust võimaldab tõrjet õigel ajal alustada, suurendab taimekaitsetöö efektiivsust ja vähendab taimekaitsevahendite kasutamist.

Monitooringu tulemused on andnud ETKI taimekaitseosakonna töötajatele sisendi põhjalikumaks uurimistööks. On selgunud, et Eestis on välja kujunenud naeri-hiilamardika populatsioonid, mis on resistentsed teatud kaitsevahendite vastu.

Uuritud on ka nisu helelaiksuse tekitaja Z. tritici tundlikkust erinevate fungitsiidide toimeainete suhtes. 2021. aastal oli Valga-, Võru- ja Viljandimaal strobiluriiniresistentsus levinud üle 80% Z. tritici uuritavast populatsioonist. Resistentsuse süvenemise vältimiseks on vaja rakendada integreeritud taimekaitse põhimõtteid: kasutada õiget viljavaheldust, vahetada ja valida toime­ained, mis veel mõjuvad.

Põldhernes

Põlduba

Suvinisu

Suvioder

Talinisu

Talioder

Taliraps

Talirukis

Talitritikale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles