Emadekasvatus saadab peredesse tuhandeid emasid

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Just sellistes kuppudes kasvavadki mesilasemad. Kui ammperes on kupp üles ehitatud ja kaanetatud, viiakse nad inkubaatorisse kasvama. Pärast seda on emad valmis minema paarumistarru kooruma ja siis paarumislennule, et alustada uue mesilaspõlve loomist.
Just sellistes kuppudes kasvavadki mesilasemad. Kui ammperes on kupp üles ehitatud ja kaanetatud, viiakse nad inkubaatorisse kasvama. Pärast seda on emad valmis minema paarumistarru kooruma ja siis paarumislennule, et alustada uue mesilaspõlve loomist. Foto: Emadekasvatus OÜ

Emade tähtsusest on emadepäeva eel tavaliselt rohkem juttu. Nii ka Maa Elus. „Emad on pere a ja o,” kinnitab ka Valmar Lutsar, kes igal aastal kasvatab tuhatkond ema.

Jah, lugesite õigesti. Tuhatkond ema. Mullune aasta mesinik ning Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli mesinduse eriala juhtõpetaja toimetab koos Rain Kärgenbergiga Võrumaal ettevõttes Emadekasvatus OÜ, kus nad kasvatavad itaalia tõugu mesilasemasid. Täpsemalt Soomes aklimatiseerunud itaalia emasid, sest mõlemad töötasid pikalt Soomes, kus emadekasvatamisega algust tehti. „Korralik mesilasema on pere a ja o. Ilma mesilasemata on pere määratud hukule,” rõhutas Lutsar.

Kui keeruline aga on emadekasvatus? „Kõik asjad tuleb teha väga õigel ajal ja väga täpselt, siis on ta lihtne,” muheles ta. Kuid kõike õigele ajale ajastada päris elus nii lihtne polegi, sest enamik mesindust õppijaid tahavad ka selle oskuse kindlasti selgeks saada, aga paljudel see alguses ebaõnnestub. „Mesilaspere ja selle toimimine on üsna keeruline. Aga väga-väga huvitav,” kinnitas ta.

Igast vaglast võiks saada ema

Kuidas see siis käib? Õige aeg mesilasemade kasvatamisega alustada on Lutsari sõnul võilillede või õunapuude õitsemise ajal ehk õige pea algamas. Kõik algab vageldamisest ehk vaklade võtmisest perest, mida on mitu aastat ja erinevate ilmastikutingimuste ajal jälgitud.

Igast vaglast võib saada ema, kui ta õiges vanuses saab õiget toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles