Mesilased on janus

Silvi Lukjanov
Copy
Mesinik Lembit Liin on mesitarude juurde seadnud tibude jootmise seadeldisega kolmeliitrise purgi, mille ümbrus kihas mesilastest.
Mesinik Lembit Liin on mesitarude juurde seadnud tibude jootmise seadeldisega kolmeliitrise purgi, mille ümbrus kihas mesilastest. Foto: Silvi Lukjanov

Kui õues on sooja alla 10 kraadi, lendavad mesilased tarust välja ainult vee järele ja selgub, et teevad seda kohe väga agaralt.

Koeru kandi mesiniku Lembit Liini sõnutsi on mesilased kevaditi kohe päris janus, sest noor mesilaste haue tahab juua. Seda eriti kevadel, mil talvitumine on väga hea ja mesilasi palju nagu tänavu.

Nii otsivad mesilased vett igalt lumesulamilt, kus seda veel vähekegi saada. Veel parem, kui mesinikud neile seda ise annavad.

Üle 40 aasta mesindusega tegelenud Liin on kindel, et kõik mesinikud, kel on natukenegi oidu, seda ka teevad. „Kui tahad mesilastelt mett saada, tuleb mesilaste janu praegu kustutada,” märkis ta.

Tema teeb seda sooja veega, millesse on lisatud natuke naatriumkloriidi ehk keedusoola. Selleks on ta mesitarude juurde seadnud tibude jootmise seadeldisega kolmeliitrise purgi, mille ümbrus kihas mesilastest. „Siit nad saavad vajaliku vee ja lendavad sellega tarusse. Nad on nii tegevuses, et neil pole aega meid tähelegi panna, nii ei tasu karta nõelamistki,” rahustas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles