Mitmekülgselt kasulik ja maitsev mango

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Kohupiima-mangokook.
Kohupiima-mangokook. Foto: Silja Luide

Mango on üks maitsvamaid puuvilju – küpsele suus sulavale magusale viljale vastast ei ole. See on ka paljude kasutusvõimalustega, sobides ühtviisi hästi nii magusatesse kui ka soolastesse roogadesse.

Mangopuu ehk India mangopuu (Mangifera indica) kuulub anakardiliste sugukonda, kust leiab ka näiteks pistaatsia. Indias kasvatati mangopuud üle 4000 aasta tagasi. Soojematel subtroopilistel ja troopilistel aladel üle maailma kasvavat mangopuud on tänapäeval üle tuhande liigi. Kuni 15 meetri kõrguseks kasvaval mangopuul on suurte piklike tumeroheliste lehtedega lai võra. Mangopuu õitseb kaks korda aastas ja annab seega ka saaki kahel korral. Õitsemisest viljade valmimiseni kulub umbes kuus kuud. Suuremate sortide viljad võivad kaaluda kuni kaks kilo.

Sisaldab vitamiine ja mineraalaineid

Mango ehk mangoploom on luuvili, mille koor sisaldab tärpentini. Koor tuleb enne söömist eemaldada, samuti kiuline munakujuline luuseeme mango seest. Ülejäänud 60 kuni 70% mangost moodustab magushapu viljaliha. Oranžis või kollakas viljas on ohtralt suhkruid ja vitamiine, eriti aga C-vitamiini (100 g mangot sisaldab u 40% meie päevasest C-vitamiini vajadusest), A- ja B-grupi vitamiine. Samuti sisaldab mango mineraalaineid, näiteks kaaliumi ja magneesiumi, mis on eriti kasulikud südamele. Mangos leidub ka rauda.

Suure kiudainesisalduse tõttu on mangost abi seedimise parandamisel ja kõhukinnisuse leevendamisel. Selles puuviljas sisalduvad antioksüdandid mõjuvad aga hästi silmade tervisele ja nägemisele.

Pärast mango söömist ei soovitata alkoholi ega piima tarvitada, kuna tundlikuma maoga inimesel võib see tekitada kõhuvalu.

Ohtralt kasutusvõimalusi

Aasia riikides leiab mango kasutust mitmekesisemalt kui ükski teine puuvili, kusjuures seda tarvitatakse ühtviisi toorelt või valminuna. Mango sobib nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse, levinud on selle kasutamine kastmetes, karrides, hoidistes, salatites ja mitmesugustes dessertides. Värske või konserveeritud mango või sellest tehtud kaste või keedis sobib suurepäraselt nii (linnu)liha- kui ka kalaroogade lisandiks. See on maitserikas lisand smuutidele ja kodustele sorbettidele, samuti magustoitudele, kookidele ja tortidele. Erksa värvuse tõttu sobib see vili hästi ka kaunistamiseks.

Mango luuseemne kõva kesta aga kasutatakse Indias küttematerjalina, samuti sobivad tärpentini sisaldavad viljakestad pärast kuivatamist põletamiseks.

Mangod on mahlased ja säilivad suhteliselt lühikest aega. Transpordiks korjatakse need toorelt ja siia jõudnud viljadel ei ole reeglina sellist mesimagusat tumekollast või oranži pehmet viljaliha ega toiteväärtust nagu kohapeal valminud ja küpsena korjatud viljadel. Seetõttu tasub meil siin kasutada pigem konserveeritud mangopüreed või sügavkülmutatud mangot, sest mõlemal juhul on tegemist küpsete ja toitainerikaste viljadega. Püreel tuleks vaadata, et selles on vähemalt 90% mangot, aga õnneks leiab poeletil ka tooteid, mille mangosisaldus on suisa 100%.

 

Kohupiima-mangokook

See šokolaadiküpsistest põhjal ja mangopüreest kattega kreemjas kohupiimakook sobib maheda maitse tõttu ka neile, kes suured magusasõbrad ei ole.

Põhi:

200 g šokolaaditükkidega (šokolaadi)küpsiseid

50 g võid

Purusta küpsised köögikombainis, lisa tükeldatud või ning töötle ühtlaseks. Suru küpsisepuru ­22–24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Täidis:

200 g vanillimaitselist või ­maitsestamata kohupiima

300 g vanillimaitselist kohu­piimapastat

200 g hapukoort

80 g suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

4 muna

Sega täidise ained ühtlaseks. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ja ­küpseta ahjus 160 kraadi juures 55–60 minutit, kuni kook on ka keskosas enam-vähem tahenenud, õrnalt võib veel võdiseda.

Jäta ahjuuks praokile ja lase koogil veel vähemalt tunnike ahjus seista. Ahjust välja võetud kook jäta vormi jahtuma. Külmale koogile valmista peale kate.

Kate:

1 purk (u 400 g) mangopüreed

4 želatiinilehte

Aseta želatiinilehed külma vette ja lase neil külmas vees paisuda. Pigista lehed kuivaks ja kuumuta neid koos 1 dl veega kastrulis, kuni need lahustuvad.

Sega vedelikku, ära seda keema lase. Vala želatiinisegu pidevalt segades mangopüree sisse ja laota see siis koogile. Lase kattel paar tundi külmkapis taheneda, eemalda kook vormist, pane serveerimisalusele ja lõika tükkideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles