Milline kartulisort kasvatamiseks valida?
Kartulisordi valimisel peab nutikas kasvataja esmalt nõu perega ja uurib välja, missugust kartulit eelistatakse või mida enamasti ses peres kartulist tehakse
Järgmisena tasub mõelda sellele, kas soovid enda kasvatatud kartulit süüa ainult suvel ja sügisel, niikaua kui saad seda otse peenrast võtta, või tahad süüa isekasvatatud kartulit niikaua, kui seda jagub. Suurema koguse kasvatamine nõuab muidugi kartulile sobivate tingimustega hoiukohta.
Nutikas kartulikasvataja kasvatab korraga kolme sorti kartuleid.
Üks sort võiks olla kiire algarengu ja kiire kasvuga, mida saaks süüa kohe varasuvel. Sortide valik on lai: Flavia, Arielle, Solist, Ranomi; uuematest Red Sonia ja Sanibel; kes eelistab eestimaist, võib panustada Maretile.
Teised kaks sorti võiks olla pikema kasvuga, mille koristamise saaks lükata augusti lõppu või septembri algusesse, kui ilmastik pole veel kartulit haigustega päris ära kiusanud, aga mugulatel on koor juba enam-vähem kinnistunud. Need võiksid olla erinevat kasutustüüpi sordid, et oleks võimalus valmistada erinevaid toite, sest sort, mis sobib keedukartuliks, ei pruugi sobida küpsetamiseks ega pudru valmistamiseks.
Sordi valikul mõtle ja arvesta ka sordi haiguskindlusega. Kui soovid kasvatada lehemädaniku suhtes vastupidavamaid sorte, siis eelista Antit, Andot, Reeta, Carolust ja üsna hiljuti levima hakanud Alouette’i.
Eesti sordilehel olevate sortide kasutustüübid ja muu info leiad Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõuandeteenistuse veebilehelt.
Esmase valiku võiksid teha Eesti oma kartulisortide seast, mis on aretatud meie tingimustes ja mille kohta leiad infot Eesti Taimekasvatuse Instituudi kodulehelt.
Kogemused näitavad, et iga sort käitub erinevates kasvukohtades erinevalt ja kasvutingimused mõjutavad nii kartuli kasvamist kui ka tulevase toidu maitset. Päris universaalset sorti pole olemas.