Muru asemele peenar. Millest alustada?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
„Siin amplis kasvab rippkartul,” naljatab Erna Gross idust kasvanud kartulitaime näidates.
„Siin amplis kasvab rippkartul,” naljatab Erna Gross idust kasvanud kartulitaime näidates. Foto: Riina Martinson

Kui plaanite muru asemel sel kevadel peenra rajada, siis lihtne viis on meisterdada kastpeenar, veelgi lihtsam on suur ämber istutusalaks muuta.

Tegelikult oleks kõige esimene samm oma peenramaa rajamisel võtta taburet, tõsta see keset õue, istuda sellele maha ja lihtsalt vaadelda: kas väljavalitud kohta ikka paistab päike või langeb suure puu vari või koguneb sinna vesi ja loomad tavatsevad selle koha peal käia. „Istu ja mõtle rahulikult järele, kas see koht ikka sobib peenra jaoks,” soovitas Pärnumaa kutsehariduskeskuse aiandusõpetaja Erna Gross.

Vastupidi levinud arusaamale pole terve päeva lõõskav lauspäike parim valik. Meenutage või viimast suve – ükski taim ei taha pidevas kuumuses olla, vaid vajab ka pisut varju.

Kastist peenar

Kui nüüd kevadel kiiresti uut peenart rajada soovite, siis muruplatsi läbikaevamise asemel soovitab Gross rajada pigem muru peale kastpeenar. Selle moodulid saab osta kauplusest, aga võib ka ise teha, kui on võtta neli lauda ja natuke naelu.

Samuti võib osta laste liivakasti ja sellesse peenar teha, või kui lapsed suureks kasvanud, siis liivakastist liiv välja ja muld asemele ja jällegi peenar olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles