Looduslik väetis Bioon väetab nii aia- kui toataimi

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy

Eelmisel nädalal toimunud Maamessil esitleti 14 messinaela. Maa Elu vahendas neid oma messisaates ja nüüd tutvustab neid lähemalt ka Maa Elu veebis.

Looduslik väetis Bioon

Bioon on looduslik väetis, mis on tehtud biogaasi kääritusjäägist. Bioon näeb välja nagu turvas, aga väetab nagu sõnnik. Bioon ei oma ebameeldivat lõhna, on kodumaine, ringmajanduse loodustoode, kus ei ole umbrohuseemneid ega haigustekitajaid.

Biooni saab kasutada nii vedelas kui tahkes olekus. Tahke Bioon on 25-liitrises kotis ja vedel Bioon 5-liitrises kanistris. Vedel Bioon sobib ka looduslikuks universaalseks lillede ja toataimede väetamiseks. Aiamaal omab Bioon ka multši efekti ning kuna Biooni on kuumutatud enne pakendamist 70 kraadi juures 1 tund, siis Biooni peale kukkunud maasikat või õuna võib julgelt süüa.

Allikas: Biometaan OÜ

Biometaan OÜ juhataja Ahto Oja selgitas, et Bioon sobib kõigile, kes tahavad saada saaki saada või õieilu nautida. "Õues aias ja kasvuhoones või aknalaual," loetles ta.

Kuidas aga tekib Bioon? "Kõik, mis käärib, välja arvatud puit, selle me kogume kokku: vedelsõnnik, tahke sõnnik, rohusilo, söödajäägid. Paneme selle kääritisse, mis imiteerib lehma magu. Seal on 40 kraadi sooja, bakter ja hapnikku pole, ja hoiame seda seal 40 päeva," selgitas Oja, kuidas toodetakse biometaani.

Biogaasi kääritusjääk aga kasutataksegi ära loodusliku väetise tootmiseks nii vedelal kui tahkel kujul. "Väetab nagu sõnnik, sest ta ongi sõnnikust tehtud, aga välja näeb nagu turvas," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles