New Hollandi loodustsäästev metaanitraktor jõudis sel aastal seeriatootmisesse

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy

Eelmisel nädalal toimunud Maamessil esitleti 14 messinaela. Maa Elu vahendas neid oma messisaates ja nüüd tutvustab neid lähemalt ka Maa Elu veebis.

New Holland T6.180 Methane Power

Alates aastast 2013 on New Holland välja töötanud metaanitraktorit ning alates aastast 2022 on jõudnud see seeriatootmisesse. Lisaks on T6.180 Methane Power pälvinud auhinna jätkusuutlikkuse kategoorias ehk kõige loodust säästvam traktor.

T6.180 Methane Power on esimene seeriatootmises olev metaani/CNG pealt töötav traktor, mille mootori karakteristika on sama võrreldes sama mudeli diiselmootoriga. Samas on heitgaaside hulk palju väiksem, 99% vähem peeneid tahked osakesi ning kasutades CNG-d on CO2 protsent 10-15% väiksem võrreldes diiselmootoriga.

Allikas: AS Tatoli

“Kütuseks kasutataksegi kas ainult CNG-d või biometaani,” täpsustas AS Tatoli tootejuht Siim Kaaver, et diislikütuse kasutamist traktoril ei olegi. 

Kui võrrelda metaanitraktorit diiselmootoriga mudeliga, siis mootori karakteristika on Kaaveri sõnul samasugune. “Jõu poolest pole vahet, ta ei jää töödel hätta, kui võrrelda diiselmootoriga,” kinnitas ta.

Kaaveri hinnangul on kindlasti tegu tulevikutraktoriga, kuid millal metaanitraktorid n-ö massidesse jõuavad, on veel vara öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles