Järva vallavanem: Ka Järvamaa vajaks ääremaaprogrammi

maaelu.postimees.ee
Copy

Järva valla vallavanem Toomas Tammik sõnas Maa Elu stuudios antud usutluses, et huvi maale kolimise vastu on suurenenud. Samas vajaks ka Eestimaa südames asuvad omavalitsused Kesk-Eesti programmi, mis sarnaselt Kagu-Eesti või Peipsiveere programmiga toetaks konkreetse piirkonna arengut.

Kesk-Eestis asuv Järva vald on pindalalt üks suuremaid omavalitsusi, aga rahvastikutiheduselt üks väiksemaid. Sel aastal täitub 8800 elanikuga vallal viis aastat haldusreformist ja omavalitsuste liitumisest suurvallaks ja Tammiku sõnul on vald oma ülesannetega hästi hakkama saanud,

Järva valla näol on tegu võrgustikupõhise omavalitsusega, millel puudub üks suur kesksus ja vallas pakutakse teenuseid endistes vallakeskustes, et olla oma inimestele lähemal. “See mudel on toiminud,” sõnas ta ja lisas, et see vajab aga palju nutikaid lahendusi. “Me olime näiteks esimene omavalitsusi, kes võttis kasutusele nutirakenduse, et olla inimestele n-ö taskus ja olemas,” sõnas ta.

Kui aga noor pere tahaks Järva valda elama asuda, kui kerge või lihtne see on? “Aasta-aastalt läheb elamispindade leidmisega keerulisemaks. Ilusad maamajad, mida kõik otsivad, lähevad kui soojad saiad,” sõnas ta.

Huvi maale kolimise vastu on suurenenud ja oma osa selles oli Tammiku sõnul kindlasti ka koroonapandeemial, mil ka paljud suvekodud võeti kasutusele püsielupaigana.

Tammiku sõnul asutakse küll Kesk-Eestis, kuid oma asukoha tõttu on vald erinevate ametkondade vahel killustatud. “See tekitab olukorra, et ka Järvamaa on ääremaa ja ka meie vajame sarnaseid programme nagu Kagu-Eesti või Peipsiveere näited. Tegelikult vajame ka meie Kesk-Eesti programmi,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles