Tööjõukriis maal: ilma võõrtööjõuta maal hakkama ei saa

maaelu.postimees.ee
Copy

Tööjõukriis maal käisid Maa Elu messistuudios kõnelemas Kindel Käsi OÜ esindaja Helen Kaskema ja Agrone OÜ juhatuse liige Margus Muld. Mõlemad nentisid, et ilma võõrtööjõuta praegu maal hakkama ei saa ning probleemi põhjus ei ole sugugi madalas palganumbris.

“Palgateema ei olegi nii suur teema. Kindlasti on raskeid aegu olnud ja need pole möödas, aga põhiline on Eestis see tööjõupuudus. Olgu see põllumajandus või ehitus. Igalpool on puudus. Ma ei tõstakski põllumajandust eriliselt ette, meil on tööjõuealistest inimestest. Aga maal ongi inimesi vähe,” sõnas ta ja lisas, et kui põllumajandussektor toimetab maapiirkonnas, siis teater ja meelelahutus on linnas. Samuti tähendab maal elamine seda, et nii koolis kui huviringides käimine tähendab autosõitu. “Maal elamine on kindlasti kallis ja ei ole nii mugav. Aga nende inimeste peal meie maaelu püsib,” sõnas ta.

Maale spetsialistide meelitamiseks tuleb Helen Kaskema sõnul pakkuda paindlikke tingimusi. “Teame, et ta ei pruugi 5 aastaks jääda, hea, kui kaheks jääb. Isiklik arvestamine, vastutulemine – need on märksõnad, mis võivad saada määravaks,” sõnas ta.

Nii Muld kui Kaskema sõnasid, et ilma välistööjõuta hakkama praegu ei saakski. “Hetkel julgen öelda, et ei vea välja ilma võõrtööjõuta,” sõnas Muld. Ka Kaskema lisas, et väga suure osa tööst teevad ära piiri tagant saabunud töötajad.

Kuidas aga inimesi maale meelitada? “See ongi kompleksne küsimus. Maal olev taristu mängib ka suurt rolli: kui on teed, ühistransport, võrgustik. Meie ettevõtjatena suudame ühe osa teha, aga see teine osa on palju tähtsam,” sõnas ta.

Pikemat arutelu saab kuula videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles