Taliviljaorased alles hakkavad õiget nägu näitama

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
„Juurestik näitab, et taimed on elujõulised, see vana leht hävineb ära, aga võrsumissõlm ja juured on tugevad,” vaatles ASi Vändra tegevjuht Margus Lepp talinisu Julie põldu.
„Juurestik näitab, et taimed on elujõulised, see vana leht hävineb ära, aga võrsumissõlm ja juured on tugevad,” vaatles ASi Vändra tegevjuht Margus Lepp talinisu Julie põldu. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaa ühe suurima põllumajandusettevõtte ASi Vändra tegevjuhi Margus Lepa arvates lubab jürikuu keskpaigani vindunud kevad põllumeestel veel puhata ja nad võivad rahuliku südamega maamessi külastada. Aga aeg kihutab tagant ja esimene künniproov on Vändra-mail kuu alguses tehtud, kuid siis kamandas ilmataat lumemeistrid taas tööle ning maa jäi ootele. Sellel nädalal proovitakse jätkata suviviljapõldude ettevalmistamisega, taliviljade orased aga hakkavad alles oma õiget nägu näitama.

Eesti suurimate toidutootjate kontserni Agrone kuuluv AS Vändra kasutab 4400 hektarit maad, millest talinisu kasvab 775, taliraps 503, rukis 82 ja tritik 200 hektaril. Eesti parima taimekasvataja tiitliga tunnustatud Lepp viskas esimese pilgu taliorastele enne munapühi.

„Enamjaolt on nad talve üle elanud, kahjustusi on mõnes kohas, kus on palju lund või vett pikalt peal olnud, aga nad ei näita seda veel välja,” võttis ta nähtu kokku.

Rapsipõldude seis on Lepa hinnangul hea, varased külvid on ilusti talvitunud, sest pika ja sooja sügisega suutsid taimed tugevaks kasvada.

„Nüüd näitas päikest ja tulid esimesed soojad, põllud tahenevad ja saame alustada väetamisega, turgutame oraseid natukene ja kui tuleb aeg, hakkame taimekaitset tegema,” mainis Lepp.

Talinisu Julie lubab head saaki

Vändra põllumajandajad varusid väetise enne selle hinna laest läbihüppamist ja teevad panuse talinisule, mille kasvatamine annab ka tulu. Ligemale 40hektarisel põllul kaevas Lepp lõokese lõõrituse saatel välja paar taime sinna külvatud Juliet, mida majand kasvatab esimest korda, sest viljelusvõistlustel on see meie kliimasse sobiv sort silma paistnud saagikusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles