Kaupmees: kui midagi tarvis, mine poodi täna, sest homme on hullem

Copy
Koroona-aastad tõid ehituspoodidele kaasa tarneraskused ja veel veebruari keskpaigas oli lootust, et sel kevadel normaalsus taastub, kuid Decora tegevdirektori Eike Tubli-Müüri hinnangul on tegelikkus vastupidine.
Koroona-aastad tõid ehituspoodidele kaasa tarneraskused ja veel veebruari keskpaigas oli lootust, et sel kevadel normaalsus taastub, kuid Decora tegevdirektori Eike Tubli-Müüri hinnangul on tegelikkus vastupidine. Foto: Kristjan Teedema

Ehituskaupade poodides süveneb hoolimata aina kerkivatest hindadest kaubapuudus. „Täna ei saa nimetada tooteid, mille hind ei oleks tõusnud või ei tõuseks kohe-kohe,” ütles Decora tegevdirektor Eike Tubli-Müür. „Suur osa hinnatõusust tuleneb kütuste kallinemisest, sest materjalide transpordile kulub palju rohkem raha. Hullem on seis kaupadega, mille toore tuleb sõdivatest riikidest. On kaupu, mida hetkel pole, ja kaupu, mille hind on tõusnud mitu korda.”

Hinnatõusust hoolimata valitseb praegu ehituskaupade turul kliendi jaoks olukord: kui sul midagi päriselt tarvis on, mine poodi täna, sest homme on hullem. „Mina ei näe küll praegu, et miski võiks lähi­tulevikus odavamaks minna,” kinnitas Tubli-Müür.

Enim on tõusnud metallitoodete hinnad. Näiteks ehituses möödapääsmatu armatuurterase eest tuleb välja käia mitte protsentides, vaid mitu korda rohkem eurosid kui mõni aeg tagasi. Sisuliselt sama on seis kõikide üldehitusmaterjalide ja keemiatoodetega. Aianduskaupadest on suurimad raskused väetistega. Venemaalt pärit väetistele on alternatiivid olemas, aga nende hinnad ei kannata võrdlust.

Teibipuudus

„Võtame näiteks teibid. Neid lihtsalt ei tule, sest mingit tootmiseks vajalikku komponenti ei saa sõjas olevatest riikidest osta. Analoogid on juba märksa kallimad. Kui homseks ootad koormat kaubaga, mida kliendid pikisilmi ootavad, on tavaline, et saad teate, et ei tule mingit koormat ja millal tuleb, ei tea. Kaevata pole kellelegi. Kauba saamine on kindel alles siis, kui seda saab käega katsuda. Uues reaalsuses asjade korraldamine nõuab kõva tööd. Meie personal töötab mitmekordse pinge all, aga küll me hakkama saame,” rääkis tegevdirektor.

Juba kolmandat aastat töötavad ehituskaupade müüjad olukorras, kus ümber tuleb orienteeruda sisuliselt iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles