Võrsed kasvavad otse klientide silme all

Tiit Efert
Copy
Taimekasvatuskappideni jõudmine võttis Artur Sirkelil kaua aega, ajendiks oli soov pakkuda ostjatele kõige värskemaid võrseid.

 
Taimekasvatuskappideni jõudmine võttis Artur Sirkelil kaua aega, ajendiks oli soov pakkuda ostjatele kõige värskemaid võrseid.  Foto: Tiit Efert

Tallinnas Lasnamäel laoplatsil asuvas merekonteineris tegutsev Urban Farm on viinud kauplustesse taimekasvatuskapid, kust klient saab vast tärganud võrseid soetada kõige värskemal kujul ja ka kodus edasi kasvatada.

Seni leidub analoogseid kappe neljas Tallinna ja Viimsi kaupluses, kuid Urban Farmi asutaja Artur Sirkeli ambitsioon on neid paigutada üle Eesti kõikide suuremate jaekaubanduskettide kauplustesse. „Meie missioon on teha tervislik toitumine lihtsaks, läbipaistvaks ja kõigile kättesaadavaks. Seepärast kasvatatakse taimi kauplustes otse kliendi silme all. Tarbija saab tuua tükikese loodust endale koju ja otse n-ö peenralt taldrikule lõigata,” selgitas Sirkel. Kauplustes kasvavad taimed väga hästi, sest seal on õhus palju süsihappegaasi ja õhuringlus hea. Taimekasvulambid taimede kohal lülitatakse öösel mõneks tunniks välja, siis saavad taimed puhata. Hommik algab neil kell kolm, siis automaatika kastab neid. Päeval kastmist ei toimu, et taimekarbid ei tilguks.

Kõik algas lastest

Sirkel alustas võrsete kasvatamist siis, kui perre sündisid lapsed ja ta hakkas mõtlema tervisliku toidu peale. Nii asus ta koos naisega uurima, kuidas meelitada lapsi köögivilju sööma. Sirkel avastas internetist mikrovõrsed, kus oli juures ka teadusinfo nende kasulikkuse kohta. „Kasvatad aknalaual, sööd natukene ja lapsed saavad vajaliku vitamiinikoguse kätte,” kirjeldas Sirkel. Nii ta tegigi, hakkas kodus aknalaual kasvatama, lastele meeldis vaadata, kuidas taimed kasvavad ja olla ise protsessi juures. Laste suhtumine köögiviljadesse muutus.

Et asja tõsisemalt võtta, ehitas ta kortermaja katusele kasvuhoone ja hakkas juba suuremas koguses kasvatama. Seejärel rentis ta ühes kasvuhoones pinda, kuid sügise hakul oli sunnitud ikkagi tagasi oma kasvuhoonesse kolima, mis sundis leiutama, kuidas väikest ruumi võimalikult efektiivselt kasutada. Seejärel kirjutas ta projekti, sai noortaluniku toetuse ja rajas kasvatuse merekonteinerisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles