10 käsku taimekaitseseadme omanikule algavaks hooajaks

, Põllumajandus- ja Toiduameti taimekaitse ja väetise osakonna peaspetsialist
Copy
Taimekaitsetööd.
Taimekaitsetööd. Foto: Elmo Riig

Taimekaitsetöid tohib teha ainult töökorras seadmega ning taimekaitseseadme kasutamine ei tohi ohustada inimese tervist ega keskkonda

Põllumajandus- ja Toiduameti taimekaitse ja väetise osakonna peaspetsialist Mirjam Potter tuletab uue hooaja eel meelde mõned olulised märksõnad.

Taimekaitseseadme kasutamiseks ettevalmistamisel lähtu nendest punktidest:

1. Kontrolli, kas jõuülekande liikuvad osad on varustatud kaitsetega!

2. Kontrolli, kas paagil on kaas ja sõel korras (puhtad ja terved).

3. Kontrolli, kas manomeeter on töökorras – kontrolli näitu!

4. Vaata üle, kas torud, voolikud ja sõlmed on terved – likvideeri lekked!

5. Kontrolli üle ventiilid ja klapid!

6. Veendu, et poom on horisontaalne ja stabiilne.

7. Kontrolli otsakutest väljuva pihuse (lehviku) kuju

8. Määra otsakute tootlikkus – kalibreeri! Abiks on õppevideo taimekaitsepritsi kalibreerimisest: https://www.youtube.com/watch?v=RqkF-pAqbjg

9. Veendu, et pihustid ei tilgu seiskamisel.

10. Veendu, et taimekaitsetöödeks vajalikud isikukaitsevahendid on olemas (puhtad ja nõuetekohased).

Enne hooaega kontrolli taimekaitsetunnistuse kehtivust – nii taimekaitsevahendi kasutamise üle otsustajal kui ka töö teostajal peab olema kehtiv taimekaitsetunnistus.

Kõik kasutuses olevad taimekaitseseadmed (v.a käsi- ja selgpritsid) peavad iga kolme aasta järel läbima korralise tehnilise kontrolli. Tehnilise kontrolli teostajate kontaktid leiad Põllumajandus- ja Toiduameti veebilehelt.

Selleks, et tehniline kontroll saaks läbitud õigel ajal, lepi kontrolli teostamise aeg kokku aegsasti. Kontrolli juurde võta kaasa taimekaitseseadme dokumendid. Veendu, et taimekaitseseade oleks puhas.

Tehnilisele kontrollile esitatud taimekaitseseadme paak peab olema 50% ulatuses täidetud puhta veega.

Korraline tehniline kontroll

Taimekaitseseadme tehnilise kontrolli kohta vormistatakse kahes eksemplaris protokoll, millest üks antakse taimekaitseseadme omanikule (valdajale) ning üks jääb korralise tehnilise kontrolli läbiviijale.

Korduv tehniline kontroll

Kui taimekaitseseade ei vasta nõuetele, siis 30 päeva jooksul mittenõuetekohaseks tunnistamisest arvates, on võimalik esitada seade korduvale tehnilisele kontrollile. Kui 30 päeva jooksul seda ei tehta, siis tuleb läbida uus korraline tehniline kontroll.

Põllumajandus- ja Toiduamet tuletab meelde, et lubatud on kasutada üksnes Eestis ametlikult registreeritud ja konkreetseteks tõrjetöödeks (vastavalt kahjustajale ja kultuurile) mõeldud taimekaitsevahendeid.

Kõik nimetatud taimekaitsevahendid on registreeritud Põllumajandus- ja Toiduameti hallatavas taimekaitsevahendite registris, mille leiad SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles