Kolmekorruselises elamus vahetatakse infot kaagutades (1)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Eesti ilmselt uusima, paar nädalat töötanud ja Saksamaal valmistatud mitmekorruselises vabapidamisega kanalas jäävad teisele korrusele ­eraldatud pesa­kastid ja nende ette automaatjootjad. 2 × Urmas Luik / Pärnu Postimees
Eesti ilmselt uusima, paar nädalat töötanud ja Saksamaal valmistatud mitmekorruselises vabapidamisega kanalas jäävad teisele korrusele ­eraldatud pesa­kastid ja nende ette automaatjootjad. 2 × Urmas Luik / Pärnu Postimees Foto: Urmas Luik

Paar nädalat tagasi reisis Valgamaalt OÜst Linnu Talu 600 noorkana Pärnu suurlinna Põhara külla ning kohaneb seal vastse elamuga, mille esimesel korrusel saab süüa ja siblida, teisel muneda, kolmandal jälle süüa. Toidu- ja joogilaua katab vabapidamisel kaagutajatele automaat, munad veerevad privaatsetest pesakastidest pakkeruumi ning vaikus saabub, kui Saksamaal Big Dutchmani firmas toodetud kanalas ööseks valgustus välja lülitub.

„Algus on hästi keeruline, sest nad ei oska veel korruste vahel liigelda ja on põrandal justkui hunnikus koos. See on omaette taktika, kuidas maja kasutamist õpetada,” möönis OÜ Põldmaa Talumuna juhatuse liige Jaanus Põldmaa. „Õpetamist vajab veel ka õhtune tegevus, nad peavad minema õrte peale magama, aga kui tuled automaatselt kustuvad, käime ja tõstame maas magajad õrtele.”

Varem viljahoidlana kasutatud hoonepoolde valmis kanala sügisel, kuid Põldmaa Talumuna juhatuse teine liige ja kanala perenaine Marit Põldmaa arvas, et vastu talve pole õige sinna sulelisi tuua. Tema valik langes nagu 2019. aastal Saksamaalt muretsetud mobiilse kanala puhulgi rahulikule ja meie kliimas vastupidavale Lohmann Browni tõule, keda rahvas pruunide kanadena tunneb. Koos täisautomaatse vagunelamu sulelistega on talus nüüd tuhat munejat ja pere­rahvas nimetab ennast munatootmise valdkonnas niši­tegijaiks.

Rahvatarkus ütleb, et lehm lüpsab suust, kana muneb nokast. Talukanalas jääb lindudele nokka granuleeritud jõusööt, mida tuuakse vahetuskaubana Scandagrast, sest Põldmaa pere teine tootmisharu on teraviljakasvatus OÜ Põhara Agro egiidi all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles