Eestis on Euroopa suurima piimaanniga lehmad

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Joakim Helenius: " Olen veendunud, et piimatootmise tulevik on suurtootjate käes."
Joakim Helenius: " Olen veendunud, et piimatootmise tulevik on suurtootjate käes." Foto: Mihkel Maripuu

Eesti lehmad jätsid Taani omad seljataha ja on nüüd Euroopa suurima toodanguga piimaandjad. Säärane edulugu sai võimalikuks, kuna siinne piimatootmine koondub üha enam suurtootjate kätte ja meil on Euroopa suurimad piimafarmid. Näitab ju praktika, et mida suurem farm, seda suurem tootlikkus lehma kohta, rääkis Pärnus toimunud piimafoorumil Joakim Helenius.

„Kui tahame, et tootmine oleks veelgi efektiivsem ja loodetavasti ka kasumlikum, siis tulevikus peaks olema nii, et farmid lähevad üha suuremaks. Olen veendunud, et piimatootmise tulevik on suurtootjate käes,” jätkas Eesti suurima piimatootja, Trigon Carbon Negative Agriculture (TCNA) nõukogu esimees Helenius. Need sõnad ei meeldinud loomulikult piimafoorumile tulnud väiksematele piimatootjaile, kuid Helenius põhjendas, et meie piima kokkuostuhind on olnud Euroopa madalaim ja elus ongi püsitud tänu sellele, et farmid on läinud suuremaks ja efektiivsemaks.

Leia oma koht

Siiski on ka väiksematel tulevikus oma koht, aga kuna pelgalt mahupõhise piimatootmisega oleks neil raske vee peal püsida, tuleb neil leida oma tee. Nende võimalus on mahetootmine ja teiste nišitoodete tootmine. Helenius tõi välja, et Euroopa Liidu põllumajandustoetuste struktuur muutub ja uuel eelarveperioodil hakatakse toetama senisest enam väiksemaid tootjaid, mahetootjaid ning keskkonnasäästlikke praktikaid kasutavaid põllumajandusettevõtteid. Vähemalt 25% põllumajanduse otsetoetuste mahust peab suunama kliima- ja keskkonna­kavade rahastuseks.

„Mahetootmise alla peaks minema 25% põllumaast. Edaspidi peab toetama just väiketootjaid, kusjuures 10% otsetoetustest peab ümber jaotama väikestele põllumajandustootjatele täiendavaks toetuseks. Oma osa saavad ka noored – vähemalt 3% toetustest läheb noortele,” rääkis Helenius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles